Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat marţi că, începând cu anul 2027, spitalele regionale trebuie să devină operaţionale.
Potrivit ministrului, la Iaşi proiectul a fost finalizat şi din toamnă va începe construcţia efectivă a Spitalului Regional.
De asemenea, susţine ministrul, la jumătatea acestui an va fi finalizat şi proiectul tehnic pentru Spitalul Regional din judeţul Cluj, iar până la sfârşitul anului cel de la Craiova. 'Începând cu anul 2027, spitalele regionale trebuie să devină operaţionale.
Investiţia totală va fi de peste 2 miliarde de euro. În acelaşi timp, 2,4 miliarde de euro sunt alocaţi prin PNRR pentru alte 27 de investiţii spitaliceşti noi, printre care Institutul regional de oncologie din Timişoara, o casă nouă pentru Institutul pentru Boli Cardiovasculare CC. Iliescu din Bucureşti şi, în premieră, un centru de psihiatrie infantilă la Bucureşti. Majoritatea acestor proiecte au fost deja semnate, iar la unele se lucrează efectiv la construcţie (proiectul de la Bistriţa)', a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
El a susţinut că investiţiile vor contribui la modernizarea sistemului sanitar din România şi la un acces mai bun la servicii de sănătate.
'Pentru prima dată, discutăm despre spitale integrate şi unitare din punct de vedere al construcţiei, al circuitelor, al echipamentelor şi, nu în ultimul rând, al condiţiilor hoteliere. Respectarea normelor de control al infecţiilor este prioritară în toate aceste proiecte noi', a mai afirmat ministrul, potrivit Agerpres.
Ministrul Sănătății a semnat Declarația privind Planul de Acțiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa (SAP-E), un plan strategic dezvoltat de European Stroke Organization și Stroke Alliance for Europe care trebuie implementat până în anul 2030.
Acest plan are ca scop reducerea semnificativă a numărului de cazuri de accidente vasculare cerebrale și a consecințelor acestora pe termen lung.
Accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel global. Studiile arată că în absența implementării unor masuri eficiente, povara accidentelor vasculare cerebrale ar putea crește cu 25% în următorul deceniu. Pentru a contracara această tendință, Ministerul Sănătății din România a hotărât să se alăture eforturilor de implementare a unor politici publice eficiente, integrate și durabile pentru prevenirea și tratarea accidentelor vasculare cerebrale în Europa.
Declarația, semnată de Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, cuprinde patru obiective majore care trebuie atinse până în anul 2030:
reducerea cu 10% a numărului de accidente vasculare cerebrale
• tratarea a cel puțin 90% dintre pacienții cu accident vascular cerebral într-o unitate specializată ("stroke unit") ca prim nivel de îngrijire
• dezvoltarea de planuri naționale privind accidentul vascular cerebral care să acopere întregul lanț de îngrijire
• dezvoltarea si implementarea de strategii pentru intervenții multisectoriale de sănătate publică cu impact favorabil asupra bolilor cerebrovasculare ... Citește mai mult AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu