Rafila, întrebat dacă vor fi mai multe cazuri de gripă decât anul trecut: Da! Există şi o protecţie mai scăzută a oamenilor

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că, în acest sezon rece, vor fi mai multe cazuri de gripă decât s-au înregistrat anul trecut.

Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, cum se anunţă sezonul gripal şi dacă ar trebui să ne aşteptăm la mai multe cazuri.

„Da, mai multe decât anul trecut vor fi. Anul trecut, au fost foarte, foarte puţine. Asta nu înseamnă neapărat că este îngrijorător, important e cât de multe vor fi. (...) Există şi o protecţie mai scăzută a oamenilor, pentru că mulţi dintre ei nu s-au mai vaccinat. Nu au venit niciun contact cu virusul şi e clar că imunitatea faţă de virusul gripal în general este ceva mai scăzută şi atunci sigur că ne punem problema”, a declarat Alexandru Rafila. 

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de gripă, având în vedere şi că nu mai sunt măsurile de anul trecut, cu obligativitatea purtării măştii şi alte restricţii.

„Pe de altă parte, şi măsurile care au fost împotriva infecţiei cu noul coronavirus, mască, anumite restricţii nu mai există în momentul de faţă. E o boală care transmite identic. Nu e nicio diferenţă între cum se transmite gripa şi cum se transmite infecţia cu noul coronavirus. Şi atunci e evident că este posibilă o recrudescenţă a numărului de cazuri”, a mai transmis Rafila.

Citește și...

Sindromul Long-Covid generează afecțiuni „respiratorii și neurologice“. Rafila, semnal îngrijorător: Încercăm să dezvoltăm secții de recuperare

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitat telefonic la România TV, la emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu, unde a vorbit despre posibila combinare a virusului grupal cu SARS-CoV-2:

„Există pericolul ca gripa să se combine cu Covid-19 și să genereze probleme de sănătate de dimensiuni comparabile cu cele care au fost până acum?“, a întrebat Victor Ciutacu.

„Nu se combină gripa cu Covid-ul, nu discutăm de concubinaj între virusul gripal și coronavirus, ci de posibilitatea care este și teoretică și a fost și realizată în mod practic, pentru că ambele virusuri se transmit exact pe aceeași cale, să exist co-infecție, adică să faci infecție cu ambele virusuri.

Nu este probabil pentru că, pe de o parte, numărul de cazuri de infecție cu noul coronavirus e relativ scăzut, acum avem până în 1000 de cazuri pe zi, gripa e în creștere. E posibil, dar nu este probabil.

Pe de altă parte, persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice, femeile gravide, se pot vaccina antigripal la medicul de familie. Campania a început chiar în septembrie și până acum s-au vaccinat deja 500.000 de români, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria contemporană.“, a spus Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a fost întrebat și despre afecțiunea de Long-Covid, care îi afectează încă pe foarte mulți oameni care au fost infectați cu SARS-CoV-2:

„Sindromul Long-Covid este un fenomen îngrijorător?“, a întrebat Victor Ciutacu.

„E foarte îngrijorător pentru că multe persoane au remarcat că după infecția cu SARS-CoV-2 nu au revenit la starea de sănătate anterioară infecției și au sechele, au dificultăți respiratorii sau chiar sechele neurologice.

Una din discuții a fost să încercăm să dezvoltăm secții de recuperare care să încerce să trateze diversele patologii, inclusiv aceste sechele post-Covid-19 care constau în afectare pulmonară sau afectare neurologică și care trebuie să beneficieze de un tratament special“, a conchis Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel