Rafila: Lista medicamentelor ce afectează capacitatea de a conduce și extinderea tratamentului pentru tinerii cu boli rare /video

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut două anunțuri importante miercuri, vizând atât siguranța rutieră, cât și accesul la tratament pentru copiii cu boli rare.

Citește și: Adio, interdicție! George Tuță transformă Primăria Sectorului 1 într-un spațiu prietenos pentru animale/ video

Prima veste privește publicarea unei liste cu medicamente ce pot afecta capacitatea de a conduce vehicule. Rafila a declarat că lista este completă și va fi adusă la cunoștința publicului.

“Este o listă extensivă, făcută cu sprijinul Comisiilor de specialitate în psihiatrie și neurologie și identificată de Agenția Națională a Medicamentului. Aceasta include substanțele care pot afecta șoferii, dar nu se referă la cele care pot da teste fals pozitive”, a subliniat ministrul în cadrul conferinței de presă de la sediul PSD.

Lista vizează conștientizarea șoferilor cu privire la efectele medicamentelor, recomandând evitarea consumului acestora înainte de a se urca la volan sau consultarea medicului. Ministerul Sănătății va colabora cu Ministerul de Interne pentru a informa corect publicul, în timp ce testarea șoferilor va rămâne în responsabilitatea Poliției.

Totodată, Rafila a anunțat măsuri noi în sprijinul copiilor cu boli rare. O ordonanță de urgență, adoptată acum două luni, le permite acestora să continue tratamentele în spitalele de pediatrie până la vârsta de 21 de ani.

“Ne-am dat seama că este esențial ca un copil care are 17 ani și 9 luni sau 18 ani și 2 luni să își continue tratamentul în aceeași unitate sanitară”, a explicat Rafila. El a adăugat că au fost identificate spitale unde ordonanța nu este încă aplicată și a avut discuții cu reprezentanți ai Colegiului Medicilor pentru a elimina aceste obstacole.

Ministrul a subliniat că vor urma consultări suplimentare cu organizațiile de pacienți pentru a evalua și alte modificări legislative necesare, astfel încât tinerii care suferă de boli rare să poată beneficia de continuitatea tratamentului, indiferent de unitatea medicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel