Rafila: Masca nu e o restricție, e o măsură care sporește protecția

Alexandru Rafila este convins că Guvernul va adopta măsurile necesare în privința măștii de protecție, a cărei obligativitate în spațiile publice a fost declarată neconstituțională de către CCR. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, miercuri, în ședința de guvern că se așteaptă motivația CCR cu privire la neconstituționalitatea utilizării măștii de protecție în spațiile publice, dar mai mult decât atât, atrage atenția că masca nu este p restricție, ci o măsură care sporește protecția, în contextul în care numărul de cazuri de infectare cu Covid este încă ridicat.

"Așteptăm cu toții publicarea deciziei CCR și a motivației. În momentul în care ea a fost făcută publică, am analizat legislația. Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măștilor în spații închise, spații comune sau spații închise. Masca nu e o restricție, e o măsură care sporește protecția. În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sunt convins că guvernul va adopta măsurile necesare", a spus Alexandru Rafila.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a făcut un apel public la continuarea respectării măsurilor de protecție, chiar dacă CCR a stabilit că obligativitatea purtării măștii în spațiile publice este neconstituțională.

”Ținând cont de condițiile în care indicii de infectare, rata de infectare se menține la un nivel ridicat, personal fac apel la populație pentru a ne proteja de tot ce înseamnă pericolul infectării. El se găsește la un nivel de risc ridicat”, a declarat Nicolae  Ciucă, la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Avocatul Poporului: Va coincide cu momentul în care şi autoritățile au spus că vor adopta o serie de relaxări

Avocatul Poporului a spus cine a greșit și ce consecințe pot rezulta din decizia luată, marți, de CCR. „În primul rând cred că e bine să precizăm că decizia de astăzi a CCR nu analizează fondul Ordonanței de Urgenţă, ci doar faptul că a lipsit avizul consiliului legislativ.

În al doilea rând, trebuie să înţelegem că în momentul în care Curtea spune că Ordonanţa este neconstituțională în totalitate ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55 care prevede obligativitatea purtării măștilor în stații deschise, spaţii comerciale, spaţii de muncă.

Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măştii în spaţiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi. Va trebui mai întâi să așteptăm motivarea deciziei CCR care va fi publicată în Monitorul Oficial. 

Eu simt că va coincide cu momentul în care şi autoritățile au spus că vor adopta o serie de relaxări", a explicat Avocatul Poporului, Renate Weber, la Antena 3. 

S-a trecut de ”pragul” de 2,6 milioane de infectări cu Covid

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 16 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 17.447 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate  183 decese, dintre care 12 anterioare intervalului de referință. De la începutul pandemiei, în România au fost confirmate 2.613.716 cazuri de infectare cu Covid, iar 62.063 de pacienți diagnosticați au decedat din cauza infectării cu noul coronavirus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel