Rafila, ministrul Sănătății, declarații despre situația de la Spitalul Clinic de Urgență “Sfântul Pantelimon” / video

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Rafila, ministrul Sănătății, face declarații despre situația de la Spitalul Clinic de Urgență “Sfântul Pantelimon”. 

Declarațiile vor fi transmise live, video, în acest articol începând cu ora 11.00.

Doi medici, specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență "Sf. Pantelimon" București, au fost reținuți miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secția ATI.

Este vorba de două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.

”La situația care a debutat la începutul lunii aprilie, noi am reacționat imediat și am discutat toate activitățile permise de cadrul legal pentru a investiga.

Corpul de Control al ministrului verifică aspectele de natură administrativă. Au verificat dacă din punct de vedere administrativ și nu au constatat probleme care se referă la aprtea medicală”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul conferinței de presă.

De asemenea, ministrul Rafila a precizat că ”în data de 11 aprilie a fost solicitat un reprzentat al Colegiului Medicilor București”, fiind adoptată o ”decizie pentru a trimte o echipă de specialiști.

Atunci am decis efectuarea unei sesizări la Parchet. Sesizarea a fost făcută de spital”, dar și că ”ancheta profesionașă a Colegiului Medicilor a durat vreo două săptămâni. La sfârșitul acestei perioade a emis un raport care nu conținea elemente care să sugereze că acolo ar fi fost situații care să pună în pericol viața pacienților”.

Totodată, ministrul a afirmat că după această conferință va discuta cu șefii secțiilor pentru găsirea împreună a unei soluții, în contextul în care situația este una ”fără precedent”.

”Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu e o atitudine pe care să o încurajăm. Cine a greșit trebuie să plătească. Discutăm de o anchetă penală în curs, nu o decizie a instanței.

Omorul deliberat pentru mine e greu de conceput și mi se pare inacceptabil.

Când discutăm despre o specialitate medicală, trebuie să discutăm cu cei care practică acea specialitate”, a mai spus ministrul Sănătății.

În dosar, a fost reținută și o asistentă medicală, acuzată de mărturie mincinoasă.

"La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență 'Sf. Pantelimon' București. Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei)", se arată într-un comunicat al Parchetului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel