Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a amintit, miercuri seară, că pastilele de iodură de potasiu nu trebuie administrate preventiv, ci doar în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear.
„Noi am făcut o campanie susținută care a ținut trei luni la TV în care este foarte clar menționat că acest produs nu trebuie luat preventiv și se ia doar în momentul în care există un anunț al autorităților care trebuie să fie corelat cu un incident radioactiv major", a precizat ministrul Alexandru Rafila, miercuri seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii jurnalistului Răzvan Dumitrescu.
„A doua chestiune pentru care noi am insistat și din cauza asta unii s-au supărat, dar este un element de responsabilitate, este faptul că aceste pastile nu se eliberează fără prescripție de la medicul de familie”, a subliniat Alexandru Rafila.
„Deci este clar că, dacă cineva are o prescripție de la medicul de familie, nu mai obține de la medicul de familie o a doua prescripție, aceeași persoană. Deci, prezentarea la farmacie fără prescripție face imposibilă eliberarea pastilelor de iod”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Ministerul Sănătății coordonează un sistem de sănătate și trebuie să lucrăm împreună: medici de familie, Minister, pacienți. Este normal să se întâmple aşa”, a conchis ministrul Alexandru Rafila.
Amintim că, recent, ministrul a fost întrebat de ce doar cei până în 40 de ani se califică pentru administrarea pastilei de iodură de potasiu.
„Aşa scrie în prospectul medicamentului şi explicaţia este simplă, după vârsta de 40 de ani, beneficiile administrării de iodură de potasiu sunt minime şi ele se îndreaptă la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, doar celor care se află în imediata vecinătate a locului unde se produce un incident nuclear. Ori nu este o situaţie care să privească cetăţenii români, sper să nu fim în această situaţie. Atât Zaporojie, cât şi Cernobîl sunt la distanţă apreciabilă de România, deci nu se pune problema expunerii directe în focar la radioactivitate. După vârsta de 40 de ani, administrarea acestei pastile nu aduce beneficii, ci mai degrabă există un risc de hipotiroidie care se instalează după administrarea acestor pastile“, a precizat Rafila.
De asemenea, amintim că ministrul Alexandru Rafila a fost întrebat și dacă are informaţii privind un iminent incident nuclear. Alexandru Rafila a explicat că nu are astfel de informaţii.
„Nu există informaţii (despre un incident nuclear - n.r). Prefer să adoptăm un comportament responsabil, preventiv pentru că, în cazul unei crize, timpul va fi foarte scurt şi se creează panică“, a spus Rafila.
Un număr de 7.500 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 3.900 mai multe faţă de ziua anterioară, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii (MS).
Conform sursei citate, 1.492 dintre cazurile noi înregistrate în ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.
Cele mai multe cazuri noi de COVID sunt în Bucureşti - 948 şi în judeţele Timiş - 487, Cluj - 471 şi Braşov - 387.
Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti - 7,08 şi în judeţele: Cluj - 6,94, Timiş - 6,11, Ilfov - 5,87 şi Braşov - 5,67.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.036 teste RT-PCR (3.168 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.868 la cerere) şi 23.626 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.379.741 teste RT-PCR şi 11.038.930 teste rapide antigenice.
În total, pe teritoriul României au fost înregistrate până în prezent 3.170.726 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.
Distinct de cazurile noi, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 354 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu