Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a prezentat informații importante în plină criză generată de COVID-19.
„Toate studiile arată că modalitatea de transmitere dominantă, adică 90 la sută: cea aeriană, contactul apropiat. (...) Contactul cu suprafețele este important doar dacă avem un contact imediat, însemnând minute, zeci de minute, poate o oră, nu mai mult, cu o suprafață care este contaminată cu secreții provenite de la o persoană bolnavă. Nu contează doar cât supraviețuiește, ci și dacă doza infectantă este suficientă ca să producă boala. Deja sunt prea multe chestiuni cumulative care nu demonstrează că aceasta ar fi o cale predilectă de transmitere", a spus, joi seară, Alexandru Rafila, la Antena 3.
„Întreba cineva dacă e bine să dezinfecteze pachetele pe care le primește sau alimentele pe care le cumpără prin catering. E o prostie chestiunea asta. Este simplu: se spală pe mâini și evită contaminarea, deci nu trebuie să dezinfectezi suprafața pachetelor, coletelor, și așa mai departe.
Lumea a intrat într-o fobie din cauza necunoașterii. Vă spun că știu oameni care evită să ia mâncare prin sistemul de catering pe motiv că s-ar putea îmbolnăvi de coronavirus, ceea ce nu s-a demonstrat nicăieri", a explicat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu