Prof. Univ. dr. Alexandru Rafila a vorbit despre coronavirus, despre momentul în care este posibil să dispară, dar și despre speranța unui vaccin.
Publicitate
Președintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR), Alexandru Rafila, a spus, luni, la Marius Tucă Show, că speră ca până la vară transmiterea virusului să se facă mai dificil, însă întrevede și posibilitatea unei ciclicități: „Vârf în aprilie-mai, în cursul verii va scădea, în iarnă va crește".
Alexandru Rafila este de părere că închiderea granițelor pentru o anumită perioadă de timp poate fi o variantă „până la un anumit punct", însă, „când ești forțat de cereri economice, politice, o iei de la capăt".
În plus, Rafila a spus la „Marius TUcă Șhow" că infecția nu se va opri, dând exemplul Italiei, unde există o creștere a numărului de cazuri.
„Un doctor britanic spune că punctul inflexiunii cred că va fi prin luna aprilie, când putem face o evaluare. Noi tot sperăm că la vară va fi un miracol și transmiterea virusului se va face cu mai mare dificultate. Alte virusuri corona sunt mult mai sensibile la uscăciune și presupunem că și acesta va fi la fel. Rămâne să vedem dacă va fi așa. Vârf în aprilie - mai după care în cursul verii va scădea, apoi în iarnă va crește din nou. Probabil va fi o ciclicitate. China speră să se întâmplă ce s-a întâmplat la SARS în 2002. La SARS discutam de o răspândire mai mică. Aici vorbim de o transmitere pe trei continente. Atunci e mult mai greu, noi tot sperăm", a spus Rafila.
În cazul în care nu va fi posibilă reducerea numărului de cazuri în țările cu transmitere comunitară, Rafila întrevede o prelungire de un an - doi ani, „practic la gripă.
Întrebat dacă există posibilitatea imunizării populației, președintele SMR a răspuns afirmativ.
„Da, prin boală sau prin vaccinare. Noi sperăm la un vaccin. El poate să fie gata în 3 luni, dar testarea clinică, în laborator pe animal, pe om durează în timp și nimeni nu se hazardează pentru că nu e ca la Ebola unde era vorba de câteva sute de mii de locuitori. Aici vorbim de câteva sute de milioane. Trebuie să fim siguri că vaccinul nu are efecte adverse, că e sigur. Mai e un lucru care e mai puțin discutat. Capacitățile de producție necesare ca să poți face această cantitate imensă de vaccin în condiții de siguranță maximă. Nu înseamnă că dacă producem acest vaccin toate celelalte vaccinuri nu mai trebuie la rândul lor produse. 12 luni e un interval optimist în ceea ce privește obținerea și disponibilitatea unul vaccin", a mai spus Rafila, citează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu