Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat miercuri că tulpina Delta reprezintă undeva între 20% şi 25% dintre îmbolnăvirile cu noul coronavirus în România.
"Cazuri grave avem în continuare cu tulpina Delta, care nu este eliminată complet din circulaţie din România. Este o tulpină care mai reprezintă undeva între 20% şi 25% dintre îmbolnăviri", a explicat ministrul într-o conferinţă de presă.
"Evoluţia numărului de persoane care se internează la ATI este un trend crescător, dar ne aflăm încă departe de atingerea capacităţii sistemului de sănătate. (...) Evoluţia gradului de ocupare a spitalelor - când am început această activitate pe 16 ianuarie, aveam peste 16% din paturile alocate, din cele circa 25.000, ocupate. Am avut la 32% practic o dublare a ocupării numărului de paturi în timp de 11 zile. Dar ne aflăm departe şi de cifra care duce la închiderea automată a şcolilor de 75% ocupare la nivel naţional. În ceea ce priveşte paturile care sunt ocupate la copii: din cele circa cred că 1.400 de paturi, avem ocupate 655 de paturi. La 44,5% din paturile pentru copii. În ceea ce priveşte gradul de ocupare la terapie intensivă, a crescut mai încet decât paturile care au fost alocate pentru pacienţii infectaţi COVID, de la 25% la 37%", a arătat ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, 12% dintre paturile ATI destinate copiilor infectaţi cu noul coronavirus sunt ocupate.
"Gradul de ocupare la ATI a paturilor pentru copii: sunt 100 de paturi şi ne aflăm la 12% din paturile de ATI alocate pentru copii. Aici, lucrurile au fost constante. Numărul de copii internaţi la ATI a fost redus", a susţinut Alexandru Rafila, conform Agerpres.
VEZI ȘI: Record absolut de cazuri COVID. Rafila: Nu există, în momentul de față, motive de panică
„Ne așteptam ca astăzi să fie cel mai mare număr de cazuri. Astăzi s-au efectuat pentru prima dată în România peste 100.000 de teste. (...) Numărul de îmbolnăviri este preocupant, dar nu putea fi exclus din scenariul prezentat de INSP și MS”, a spus Alexandru Rafila.
„Nu există, în momentul de față, motive de panică. Este important ca fiecare să respecte regulile. Să încurajăm vaccinarea, mai ales în cadrul categoriilor vulnerabile”, a subliniat ministrul Sănătății.
De asemenea, Alexandru Rafila vrea ca personalul medical să fie testat la intrarea în tură pentru a reduce riscul transmiterii virusului. „Să găsim o soluție astfel încât personalul medic, atunci când intră în serviciu, să beneficieze de testare... au apărut focare”, a spus ministrul Rafila.
Deși numărul cazurile de infectare cu Omicron crește foarte mult, ministrul Sănătății susține că școlile nu se vor închide decât dacă în județul respectiv vor fi ocupate 75% din paturile dedicate bolnavilor COVID.
„Școlile rămân deschise pe baza algoritmului stabilit... Ministerul Educației a reînceput programul de testare în școli... mai trebuie lucrat astfel încât testele să fie efectuate corect”, a spus Alexandru Rafila. De asemenea, ministrul Sănătății le-a cerut părinților copiilor care au simptome să nu-i trimită la școală pentru a evita răspândirea virusului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News