Rafila: Din punctul meu de vedere, vaccinarea nu va fi obligatorie în România

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Alexandru Rafila a punctat faptul că, după părerea sa, vaccinul nu va fi obligatoriu în România.

"Din punctul meu de vedere, vaccinarea nu va fi obligatorie în România. Nu cred ca va fi un punct de vedere superior care să facă obligatorie vaccinarea în România, mai ales că oprirea transmiterii virusului este dificilă, dar această opţiune legată de vaccinare pentru a preveni sufocarea sistemului de sănătate şi multe decese... Vaccinarea o recomand cu tărie, însă, apropo de obligativitate, obligativitatea nu cred că este potrivită, cel puţin în ţara noastră, şi cred că trebuie să lucrăm mai mult pentru informare. Veţi vedea, în săptămâna care vine, pachete de informaţii legate de vaccinare, care vor răspunde întrebărilor pe care şi le pun oamenii", a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Vaccinarea, obligatorie în Germania și Italia

Italienii în vârstă de peste 50 de ani sunt obligaţi să se vaccineze împotriva coronavirusului, conform unei noi legi care a intrat în vigoare sâmbătă. Cei care nu s-au vaccinat încă au primit o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a face acest lucru. De la 1 februarie, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sau care nu au primit a doua doză sau o injecţie de rapel, deşi au avut ocazia să o facă, vor fi amendaţi cu 100 de euro, transmite Agerpres.

Măsura va rămâne în vigoare până la 15 iunie şi se aplică tuturor rezidenţilor cu vârsta de peste 50 de ani, inclusiv cetăţenilor străini.

Începând cu 15 februarie, cei din această categorie de vârstă vor trebui, de asemenea, să prezinte la locul de muncă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală şi, dacă nu pot face acest lucru, vor fi obligaţi să lucreze la distanţă. Angajaţii sub 50 de ani pot să prezinte şi un test cu rezultat negativ. Cei care încalcă măsurile riscă amenzi între 600 şi 1.500 de euro. Introducerea vaccinării obligatorii pentru persoanele în vârstă a stârnit reacţii mixte în ţară.

Autoritățile din Germania vor putea implementa măsura de vaccinare obligatorie abia la jumătatea acesui an. Vaccinarea obligatorie nu va putea intra în vigoare în Germania până în mai sau iunie anul curent, cel mai devreme, şi nicidecum la începutul lunii martie, aşa cum a promis noul cancelar Olaf Scholz, a cărui "foaie de parcurs" în acest domeniu nu va putea fi respectată, relatează duminică EFE.

Unul dintre motive îl reprezintă sesiunile parlamentului care, cu excepţia plenurilor extraordinare, nu vor permite ca legea pe această temă să fie adoptată mai devreme de luna aprilie.

În plus, nevoia de a crea un registru de vaccinare centralizat va amâna pentru până cel puţin în iunie posibilitatea intrării în vigoare a legii, potrivit cotidianului Tagesspiegel, care citează duminică "dificultăţile juridice" ca factor suplimentar care, potrivit unor surse din coaliţia de guvernământ, ar putea amâna proiectul.

La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, cu puţin înainte de a-şi prelua oficial mandatul de cancelar, Scholz a declarat într-un interviu la postul public ZDF că vaccinarea obligatorie ar trebui să intre în vigoare nu mai târziu de "începutul lunii martie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel