Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, luni, 21 februarie, un mesaj optimist, în contextul pandemiei.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că s-a intrat pe un trend descrescător și e o diferență foarte mare, nu numai în ceea ce privește media săptămânală a numărului de decese, ci și durata de evoluție a acestui val, care va avea o durată mai scurtă.
„Sperăm că și numărul de decese înregistrat în acest val să fie net inferior situației din valul 4, când, în total au fost înregistrate 24.000 de decese. În ceea ce privește evoluția numărului de testări raportate, observați că rata de pozitivitate a scăzut de la circa 30% la sfârșitul lunii ianuarie. E vorba de media săptămânală de 19,5%, deci o scădere semnificativă care se corelează foarte bine și cu scăderea numărului de cazuri”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.
„Cred că această evoluție va încheia, de fapt, și acest val cinci al pandemiei în următoarele trei săptămâni. Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute ale numărului de infectări și sperăm să revedem acest trend cât mai rapid. Poate mai repede decât trei săptămâni. În ceea ce privește numărul de cazuri de la terapie intensivă, o primă țintă, dacă vreți, ar trebui să fie atinsă, ar trebui să fie scăderea sub 50% a gradului de ocupare a paturilor de la terapie intensivă, adică sub 900 de cazuri la terapie intensivă. Și, bineînțeles, acest lucru să fie corelat cu un trend descrescător general al numărului de cazuri noi înregistrate, dar și al numărului de cazuri internate și în secțiile de terapie intensivă”, a mai spus Alexandru Rafila.
„Nu ne punem problema unui val 6 în acest moment”, a mai declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, întrebat despre cazurile cu subvarianta Omicron BA.2 existente în România.
De asemenea, întrebat, luni, în ce vor consta restricțiile, Alexandru Rafila a spus că o prima măsură va fi probabil renunțarea la măști în exterior, mai puțin în spațiile extrem de aglomerate.
Măsurile de relaxare trebuie luate gradual, a explicat ministrul Sănătății, în momentul în care indicatorii din secțiile de terapie intensivă intră în scădere constantă.
„Nimeni nu vrea restricții, toată lumea vrea relaxări și noi vrem acest lucru, dar lucrul acesta trebuie făcut echilibrat și ținând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România. În continuare, trebuie să vedem un timp cum funcționează măsurile. Vă dau un exemplu: dacă se scoate masca în exterior, să vedem dacă acest lucru are impact asupra creșterii numărului de cazuri sau nu are. Dacă scoatem toate măsurile, există un risc de reîntoarcere și nu cred că vrea nimeni să se reîntoarcă, trebuie să facem lucrul acesta echilibrat și etapizat”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul crede că pot fi depășite „aceste săptămâni de nerăbdare” și a adăugat că și el dorește să avem sărbătorile de Paște fără restricții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu