Rafinăria de petrol Tuapse de la Marea Neagră din Rusia, deținută de gigantul petrolier Rosneft (ROSN.MM), a fost avariată într-un atac cu drone ucrainene peste noapte, au declarat, luni, oficialii din regiunea Krasnodar, potrivit surselor Reuters.
Resturi de la o dronă doborâtă de Rusia au declanșat un incendiu la rafinărie, care a fost ulterior izolat, a spus administrația regională pe aplicația de mesagerie Telegram. Nu au existat victime, au adăugat oficialii.
Nu a fost clar imediat dacă rafinăria era operațională sau care era amploarea daunelor suferite. Ministerul Apărării din Rusia a declarat anterior că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 75 de drone lansate de Ucraina, inclusiv opt în apropierea Tuapse.
Rafinăria Tuapse a fost ținta mai multor atacuri aeriene ucrainene de la începutul războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva vecinului său mai mic în 2022. Canalele de știri rusești SHOT și Mash de pe Telegram au raportat că o serie de explozii au fost auzite în apropierea rafinăriei luni dimineață.
Oficialii ruși rareori dezvăluie amploarea completă a daunelor provocate de atacurile ucrainene.
Anterior, Ministerul Apărării a spus că 47 de drone au fost doborâte deasupra regiunii Rostov din sud-vestul Rusiei, 17 deasupra apelor Mării Negre și Mării Azov, opt deasupra regiunii Krasnodar, unde se află Tuapse, și drone individuale deasupra regiunilor Belgorod, Voronej și Smolensk.
Ministerul nu a precizat dacă sistemele sale de apărare au distrus dronele. Vasily Golubev, guvernatorul regiunii Rostov, a spus pe Telegram că nimeni nu a fost rănit în urma atacului și nu s-au detectat daune serioase.
Sursa citată nu a putut verifica independent rapoartele rusești. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. Kievul a spus adesea că atacurile asupra infrastructurii militare, energetice și de transport a Rusiei sunt un răspuns la atacurile continue ale Rusiei asupra teritoriului Ucrainei.
În luna ianuarie a acestui an, în urma altui atac cu drone ucrainene, rafinăria din Tuapse a luat foc. Capacitatea anuală a fabricii este de 12 milioane de tone metrice (240.000 de barili pe zi). Produce naftă, motorină, gaz de petrol lichefiat și motorină cu conținut ridicat de sulf, și furnizează combustibil mai ales către Turcia, China, Malaysia și Singapore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci