Rafinăria Petrotel, sub sechestrul ANAF

Rafinăria Petrotel Ploieşti, deținută de Lukoil, ar fi sub sechestru. Rafinăria trebuia să-şi repornească, miercuri, instalaţiile oprite pentru o revizie tehnică. Potrivit  Digi24, ANAF ar fi pus sechestru asigurator asupra mărfurilor companiei.

Dacă ANAF a pus sechestru pe bunurile Rafinăriei Petrotel Ploieşti, pe antrepozitul fiscal, lucrul acesta ar înseamna că Lukoil  nu poate vinde nici benzina şi nici motorina pe care le rafinează. Astfel, pentru a-şi alimenta benzinăriile, trebuie să apeleze la piaţa liberă, iar de acolo va cumpăra combustibil la un preţ mai mare decât cel produs la rafinăria de la Ploieşti.

ANAF nu a vrut să comenteze situaţia de la Lukoil, însă surse din piaţa de energie spun că este vorba despre un sechestru pe antrepozitul fiscal. Inspectorii ANAF verifică toate actele companiei şi vor să vadă modul în care au fost accizate produsele rafinate.

Citește și: Lukoil. Parchetul a pus sechestru pe carburanții de la Oil Terminal

Pe 2 octombrie anul trecut, procurorii au pus sechestru pe rafinărie şi pe stocurile acesteia, compania fiind suspectată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul estimat: 230 de milioane de euro.

Următoarea mişcare a procurorilor a fost să ceară sechestru pentru rezervele de petrol aflate în Portul Constanţa. Era o primă încercare de a recupera presupusa pagubă. Răspunsul a venit imediat. Rafinăria a început procedurile pentru oprirea activităţii. 3.500 de oameni erau în pericol să rămână fără locurile de muncă, lucru pe care premierul Victor Ponta şi ambasada Rusiei l-au declarat inacceptabil.

Citește și: Cazul Lukoil: Preşedintele de sindicat Petrotel Lukoil, mesaj pentru Victor Ponta

„În calitate de Ambasador al Federaţiei Ruse sunt foarte îngrijorat de evenimentele desfăşurate în jurul rafinăriei Petrotel, care aparţine companiei petroliere ruseşti Lukoil, precum şi de atmosfera care se creează în legătură cu această situaţie. O preocupare aparte o provoacă faptul că, în cadrul măsurilor de anchetă, s-a dispus ca uzina să oprească producţia, ceea ce a pus în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei Lukoil din România", spunea Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei în România, într-un comunicat de presă.

Din justiţie, dosarul Lukoil s-a mutat în lumea politică şi s-a transformat în scandalul Lukoil. Premierul a făcut apel la înţelepciunea procurorilor să găsească soluţii legale pentru a nu se bloca activitatea rafinăriei.

Lukoil este al treilea mare jucător pe piaţa carburanţilor din ţara noastră. Are peste 300 de benzinării şi aduce câştiguri de peste 700 de milioane de euro pe an pentru statul român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel