Râgâielile vacilor cauzează schimbări climatice. Cercetătorii au creat un vaccin special pentru bovine care ar reduce emisiile de metan

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Când ne gândim la cauzele schimbărilor climatice, de multe ori ne imaginăm SUV-uri consumând benzină pe autostrăzi sau avioane de pasageri lăsând dâre de vapori pe cer. Cu toate acestea, există o sursă mai puțin evidentă de gaze cu efect de seră care are un impact similar pe termen scurt: râgâielile vacilor.

Potrivit lui Colin South, director executiv al ArkeaBio, o firmă de biotehnologie agricolă din Boston, metanul emis de un miliard de vaci de pe planetă are un impact climatic comparabil cu cel al tuturor vehiculelor personale la nivel global și de patru ori mai mare decât toate liniile aeriene. Deși dioxidul de carbon atrage mai multă atenție, metanul este mult mai puternic, având o capacitate de încălzire de 84 de ori mai mare pe o perioadă de 20 de ani, potrivit The Boston Globe.

Soluția: vaccinul

ArkeaBio dezvoltă un vaccin destinat vacilor, nu pentru a preveni boli, ci pentru a reduce emisiile de metan produse de un grup de microorganisme din stomacul lor. Înființată în 2021, compania testează de aproximativ un an un vaccin, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Texas A&M. ArkeaBio speră ca Departamentul Agriculturii din SUA să aprobe vaccinul experimental în următorii trei - patru ani.

Am făcut progrese considerabile în ultimele 18 luni”, a declarat South, care a crescut într-o fermă cu 1.000 de oi în Noua Zeelandă și deține un doctorat în inginerie bioprocesare de la Dartmouth College. „Din ce observăm până acum, suntem încrezători că mecanismul de acțiune funcționează”, a mai adăugat acesta.

Recent, ArkeaBio a anunțat că a strâns 26,5 milioane de dolari într-un eveniment de finanțare condus de Breakthrough Energy Ventures, fondul axat pe climă lansat de Bill Gates, care a strâns, inițial, în 2022, 12 milioane de dolari. „Reducerea emisiilor de metan din sectorul agricol este una dintre cele mai presante provocări în lupta actuală împotriva schimbărilor climatice”, a declarat Chris Rivest, președintele consiliului de administrație al ArkeaBio și partener la Breakthrough, într-un comunicat. „Abordarea ArkeaBio, care utilizează tehnologii inovatoare, va crea soluții eficiente”, a mai spus acesta.

Fermierii exprimă o anumită reticență

Proprietarii de bovine au criticat eforturile ArkeaBio. Justin Tupper, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci din SUA, nu consideră râgâielile vacilor o contribuție majoră la gazele cu efect de seră și a numit „iluzorie” ideea de a vaccina bovinele pentru a reduce metanul. „Adepții mediului care susțin astfel de propuneri ard mai mult metan în avioanele lor private decât o fac vacile într-un an întreg”, a declarat el.

Susținătorii vaccinului afirmă că necesitatea reducerii emisiilor de metan ale vacilor provine din modul în care funcționează sistemul lor digestiv. Vitele aparțin unui grup de animale numite rumegătoare, din care fac parte și cerbii, oile, caprele și bizonii. Acestea au un stomac format din patru compartimente, care le permite să consume alimente bogate în fibre, cum ar fi iarba și fânul, dar care produce și trilioane de microorganisme.

ArkeaBio lucrează la un vaccin care ar viza o subcategorie producătoare de metan, numită metanogeni. Vaccinul ar stimula anticorpii să se lege de metanogeni și să îi neutralizeze, fără a dăuna vacilor, a afirmat South. Vaccinul ar fi administrat probabil de două ori pe an, similar altor vaccinuri pe care vitele le primesc pentru a le proteja de bruceloză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel