Raiffeisen Bank International a anunțat un profit record de 3,6 miliarde de euro pentru anul 2022, iar 60% din acesta provine de la filiala sa din Rusia, care are două milioane de clienți și a cărei conducere a menționat că 'ia în considerare toate opțiunile' de la începutul războiului, inclusiv o vânzare.
Până acum, banca austriacă nu a luat nicio decizie, scrie Le Monde. După un an și jumătate de la începutul războiului din Ucraina, Raiffeisen Bank nu pare să vrea să părăsească Rusia, în ciuda presiunilor exercitate de Banca Centrală Europeană (BCE) și de Oficiul pentru controlul activelor străine (Office of Foreign Assets Control – OFAC), un organism de reglementare financiară din SUA, anunță Meduza, într-un articol publicat joi.
Potrivit mai multor surse citate de Reuters, banca a reușit să obțină sprijinul guvernului austriac, care s-a angajat să o ajute să facă față presiunii publice și politice din Occident.
Raiffeisen Bank a acumulat aproximativ 4 miliarde de euro în Federația Rusă. 'Dar restricțiile privind circulația capitalului, introduse de autoritățile ruse ca răspuns la sancțiunile occidentale, fac dificilă retragerea profiturilor băncii fără pierderi majore', menționează sursa citată.
Raiffeisen Bank, dar și UniCredit din Italia sunt printre băncile occidentale care continuă să aibă afaceri în Rusia. Reticența unor directori de bănci occidentale de a pleca din țara condusă de Putin se explică parțial prin recenta naționalizare a filialelor rusești ale Carlsberg și Danone și prin înghețarea activelor Fortum și Enel. 'Dacă străinii [stabiliți în Rusia] reușesc să își vândă companiile (…) atunci acestea sunt transferate către stat (sau către oameni de afaceri apropiați autorităților) în condiții avantajoase, în primul rând pentru cumpărător.', mai spune Meduza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News