Acțiunile Raiffeisen Bank International s-au prăbușit, de la începutul anului, pe Bursa de la Viena.
Raiffeisen Bank International, instituţie bancară cu o expunere semnificativă pe piaţa rusească, afişează o evoluţie extrem de slabă pe bursa austriacă, respectiv un declin de 54,7% de la începutul anului, procentul raportându-se la evoluţia de ieri, de la 13:00, ora României, conform Yahoo Finance.
Listate în Franţa, acţiunile Société Générale sunt pe minus cu 25,3% în 2022, iar acţiunile UniCredit din Italia s-au depreciat cu 31% în acelaşi interval de timp. Înainte de declanşarea războiului ruso-ucrainean, cele trei bănci europene aveau împreună o expunere de aproape 6 miliarde de euro pe Rusia. Raiffeisen, care are prezenţă şi în România, declara în urmă cu trei săptămâni că ia în considerare o posibilă ieşire din Rusia, urmând astfel exemplul unor giganţi precum Credit Agricole şi BNP Paribas din Franţa, citează Mediafax.
Acţiunile Erste Group, proprietarul BCR, înregistrează o scădere de 23,2%, deşi grupul financiar austriac nu are expunere pe Rusia. Evoluţiile au fost influenţate şi de înăsprirea politicilor monetare ale marilor bănci centrale, care – deşi se pot transpune în profituri mai mari pentru marile grupuri bancare ale continentului – pot duce la un număr mai mare de credite neperformante.
Indicele ATX al bursei vieneze a scăzut cu 15,8% de la începutul anului. Prin contrast, indicele BET al bursei locale, este pe minus cu 1,7%.
De la începutul războiului și odată cu sancțiunile ce au vizat oligarhii ori companiile rusești, s-a vehiculat că aceștia aveau majoritar banii în conturile Raiffeisen Bank.
În România, conturile de la Raiffeisen ale Aeroflot au fost înghețate, după cum a anunțat ANAF. Guvernul rus deține compania în proporție de 57,34%.
"Entitatea Aeroflot– Reprezentanță (CUI 6320110) este reprezentanța în România a companiei Aeroflot PJSC Rusia, companie deținută de Guvernul rus în proporție de 57,34%. În cadrul organelor de conducere ale entității Aeroflot PJSC Rusia se regăsesc trei persoane supuse sancțiunilor internaționale respectiv, președintele consiliului de administrație Vitaly Gennadyevich Savalyev, președintele consiliului de conducere Mikhail Igorevich Poluboyrinov și membru al consiliului de administrație Sergey Viktitivich Chemezov”, anunța ANAF. Citește mai mult aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci