RAJA Constanța, cel mai mare operator al alimentării cu apă din România, a fost gazda unui grup de jurnaliști care, la invitația Ministeruluyi Fondurilor Europene au dorit să cunoască ce s-a făcut cu banii europeni și care sunt proiectele pentru viitor.
SC RAJA SA Constanța reprezintă cel mai mare operator regional în domeniul alimentării cu apă a populației din România, în aria de operare aflându-se trei milioane de locuitori la care, în perioada estivală se adaugă încă 2,5 milioane de turiști. Regia operează în prezent pe teritoriul a opt județe, respectiv Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Prahova, Brașov și Bacău, cu 34 de consilii locale și CJ Constanța, care sunt acționarii companiei.
"Sistemul a apă este complex. Sunt 480 de puțuri, surse de apă de suprafață, stații de tratare, mii de kilometrii de conducte, stații de tratare, 185 de stații de pompare, toate acestea consumând anergie la care se adaugă și mentenanța, dar și stațiile de epurare cu o capacitate de 7,6 m.c./s.
Aurel Presură, director general adjunct al SC RAJA SA, prezentând realizările companiei
În perioada 1998 - 2015, RAJA a dezvoltat 8 proiecte care au fost finanțate prin patru programe de investiții în valoare de 437 milioane euro, proiectele vizând investiții de modernizare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare în 20 de unități administrative din Constanța și din Ialomița.
Toate stațiile de epurare ale regiei produc 200 de tone de nămol pe zi, o mare provocare pentru companiei", a precizat Aurel Presură, director general adjunct al SC RAJA SA. Nămolul, ajunge la stația Luminița, contruită cu fonduri europene până la implementarea unui nou proiect de uscare, folosit în aredere la fabricile de ciment.
Aurel Presură a detaliat investițiile care s-au derulat cu banii europeni:
- Stația de epurare de la Constanța Nord, care a avut mai multe etape, total automatizată. Nu mai există disconfortul de miros care exista, când întorceai nasul când trecei prin zonă. Toată apa procesată este transportată în Marea Neagră, la 4 kilometri de țârm.
Stația de epurare de la Constanța Nord
- Stația de la Eforie Sud, a cărei valoare s-a ridicat la peste 32 milioane de euro, a asigurat creșterea calității apelor tratate descărcate în Marea Neagră. Proiectul s-a derulat în perioada 2011-2015, având o capacitate de 745 l/s, fiind dimensionată pentru o populație de 140.000 de locuitori.
- Țăndărei, Poarta Albă, Medgidia, stații care funcționează în parametrii proiectați.
Banii primiți nu au fost suficienți, iar pentru viitor vom demara un proiect pentru POIM cu o valoare de 593 milioane euro, care urmărește dezvoltarea celor direcții, de apă și apă menajeră pentru 52 de localități. Aplicația a fost finalizată și aprobată de Ministerul Fondurilor Europene.
Cel mai important proiect pe care RAJA îl are se referă la readucerea în actualitatea a sistemului interconectat de alimentare cu apă din anii '60, care a funcționat până în anii '90.
Acel sistem se va și extinde, folosindu-se o sursă de apă de la Medgidia, foarte bună. Am făcut studii şi apa de la Medgidia poate fi îmbuteliată şi vândută. Din Medgidia apa este transportată la Cernavodă, care până acum orașul era alimentat din Dunăre. Avem debite foarte mari la Medgidia, până la 5 mc pe secundă.
Circuitul apei, monitorizat non-stop dintr-un centru integrat din sediul RAJA
Apa din rezerva de la Medgidia o vom duce la peste 80 de kilometri, vom face traversări ale Canalului Dunăre-Marea Neagră, traversâns Autostrada Soarelui, prin viaducte, apeducte, cu lucrări complexe, cu staţii intermediare, depozite intermediare şi vor fi, de la Medgidia până la Vama Veche, mai multe staţii de pompare care să regleze necesarul de apă pentru tot sudul litoralului şi vor fi alimentate cel puţin 13 localităţi din zon.. Trebuie să facem acest proiect, este foarte important pentru noi, este cel mai ambiţios şi cel mai mare proiect din România pe zona de alimentare cu apă, pentru că sunt foarte multe lucrări complexe de realizat.
Tot acest proiect va fi integrat şi monitorizat în sistemul Scada, pe care societatea noastră îl aplică de mai mulţi ani, cu succes. Suntem în faza în care putem pune la dispoziţie toate documentaţiile necesare pentru a face acest lucru. Va fi cel mai modern, dar și cel mai greu sistem de alimentare cu apă din ţara noastră. Valoarea este de 78 milioane de euro Este cel mai important şi cel mai complex proiect pe care SC RAJA SA îl are în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare al Comisiei Europene", a mai declarat Aurel Presură.
Aurel Presură a ținut să precizeze că apa de la Medgidia, care este foarte bine protejată, provine de la ploile care au avut loc în munţii Bulgariei, în urmă cu 20.000 de ani şi care, datorită timpului de curgere s-a oprit în arealul dintre Dunăre şi Marea Neagră. Dacă se merge dincolo de Mamaia, spre Corbu, apa nu mai este atât de bună.
Stația de epurare a apei potabile - Constanța
Ulterior, grupul de jurnaliști au vizitat stații de tratare și epurare a apei modernizate în cadrul proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare apă şi canalizare în regiunea Constanța – Ialomița". Proiectul, în valoare de 238 mil. euro, a fost finanțat în cea mai mare parte din Programul Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu) 2007-2013 și este finalizat cu fonduri din PO Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.
Vizita jurnalistilor în județul Constanța face parte din proiectul „Comunicarea fondurilor ESI în noua perioadă de programare", implementat de Direcția Comunicare a MFE, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu