Luna martie este dedicată conștientizării endometriozei, o afecțiune medicală complexă și dureroasă care afectează milioane de femei din întreaga lume.
În martie, luna de conștientizare a endometriozei, femeile și medicii își concentrează eforturile pentru a educa publicul cu privire la această afecțiune și pentru a spori accesul la tratament. Evenimente precum campanii de informare, seminarii, conferințe și campanii de strângere de fonduri sunt organizate pentru a spori înțelegerea și sprijinul pentru femeile afectate de endometrioză. În România, va avea loc un marș în Piața Victoriei pe 16 martie 2024.
Și pentru că este luna dedicată endometriozei, vrem să vă spunem mai multe despre această boală. Am stat de vorbă cu Raluca Susanu, o tânără care s-a luptat cu endometrioza și a reușit să o învingă.
Ce nu știe nimeni despre endometrioză și ar trebui să știe? Mă refer la oamenii care nu știu ce este endometrioză și tratează femeile urât doar pentru că nu le înțeleg boală. Dincolo de statistici... sunt femei cu o groază de simptome și întâmplări.
„Lumea ar trebui să înțeleagă că există afecțiuni care nu se văd cu ochiul liber, că există afecțiuni pe care medicii nu le cunosc. Lumea ar trebui să știe că normalizarea durerilor la femei nu e normală, indiferent cum s-ar numi afecțiunea. Nu e normal să doară pentru că ești femeie. Nu e normal să ți se pună eticheta de “sensibilă”, “exagerată”, “avidă de atenție”, pentru că “așa sunt femeile”. Aceste “aprecieri” vin în egală măsură de la femei și bărbați. Ar trebui să ne educăm fetele să se iubească mai mult și să aibă mai multă încredere în ele (așa vor avea mai multă încredere în femei în general), iar pe băieți să-i educăm să fie mai toleranți și mai atenți la nevoile femeilor. Poate așa, medicii ar studia boală cu atenția pe care o merită și nu ar mai ignora simptomele pe motiv că “e normal să doară la ciclu””, a zis Raluca Susanu.
Cum este pentru tine viața cu endometrioză?
„Viața mea cu endometrioză s-a derulat între intervenții chirurgicale și dureri îngrozitoare. Trăiam între operații, cu oroare de operații, fără să știu cine sunt în afara durerii. Șase operații, ileostomă, sondă urinară zece zile, trei fiv-uri, sarcină avansată gemelară pierdută. Din 2020 nu mai am nimic, nicio durere, niciun simptom. Au rămas traumele care sunt foarte vii. Plâng după doi copii care nu s-au născut, plâng după tinerețea mea marcată de suferință, de neîncredere, de ignoranța medicilor care mă tăiau și mă închideau în mod repetat, fără să curețe boală. Dureri fizice nu mai am”, a mai spus Raluca Susanu pentru DC News.
Vedeți aici mai multe detalii, într-un video, despre ce a însemnat endometrioza pentru Raluca Susanu:
https://www.facebook.com/elenanutritionist/videos/1560724264747471
VEZI ȘI: Marș endometrioză. Cazul Ralucăi a stârnit valuri de reacții. Elena Andreea Olaru: Filmulețul a strâns peste 390.000 vizualizări. E o boală vizibilă doar pentru cele care o trăiesc:
VEZI ȘI: Marș în Piața Victoriei pentru femeile cu endometrioză, boala neînțeleasă de șefi. Elena Andreea Olaru: Ce altă boală știi care să fie atât de ignorată și care lasă atâtea femei în suferință?:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu