Orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă doreşte, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Potrivit acesteia, vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă, în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator. Ministrul Muncii a făcut precizarea că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul.
'Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani. Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani.' a declarat Raluca Turcan.
'De asemenea, tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou. În materie de relaţie pensionar - sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă. Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public', a afirmat Raluca Turcan.
În sistemul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) vor fi angajaţi între 1.000 şi 2.000 de salariaţi, a căror salarizare va fi asigurată din fonduri europene.
'Pe pensii am găsit deja soluţia şi va fi pusă în practică. Vom dubla practic personalul din casele de pensii pe o perioadă şi îi vom plăti din fonduri europene pentru că sunt parte dintr-un proces esenţial de reformă a pensiilor în România şi vom putea accesa finanţare europeană', a afirmat Turcan.
Raluca Turcan s-a arătat îngrijorată de resursa umană care va trebui recrutată, subliniind că una dintre soluţii poate fi reangajarea personalului instituţiei aflat acum la pensie.
'Am cerut prin CNPP şi direct, prin discuţiile pe care le-am avut la nivel de judeţe, să se gândească deja de unde să ia aceşti oameni, pentru sunt foarte importanţi. Gândiţi-vă că pe mâinile lor intră dosare care au 50 de câmpuri de analiză în softul pe care l-am creat deja şi orice greşeală acolo poate să ducă la o calculare distorsionată a pensiilor. E o provocare să găsim oameni buni. O soluţie este să aduci oameni care au mai lucrat în casele de pensii şi s-au pensionat', a mai spus ministrul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News