Raluca Turcan: Influența rusească, prezentă în partidele extremiste care îl susțin pe George Simion

foto: Inquam Photos / Octav Ganea
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat marți că există o influență rusească activă în cadrul partidelor extremiste din România, care în prezent îl susțin pe liderul AUR, George Simion.

Citește și: Gigi Becali a spus pe cine susține în turul doi la prezidențiale 2024. Nu vorbim de George Simion

Raluca Turcan a subliniat pentru Digi24 că România este ținta unui atac informațional din partea Rusiei, iar implicarea acesteia în politica românească nu mai reprezintă un secret.

"Noi suntem sub un atac, cel puțin din perspectiva informațiilor, din partea Rusiei, care nu mai e un secret, teoretic, pentru nimeni în momentul de față", a afirmat Turcan, avertizând asupra pericolului reprezentat de aceste influențe străine în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024.

Raluca Turcan a atras atenția asupra prezenței unor persoane cu discursuri pro-putiniste și conexiuni în spațiul rusesc pe listele AUR. În opinia ei, aceste mișcări au ca scop favorizarea lui George Simion în cursa prezidențială. „Nu pot să nu observ și să nu împărtășesc faptul că există oameni anti-europeni, cu discurs public pro-putinist, cu valențe și conexiuni în spațiul rusesc care se regăsesc pe listele AUR sau ale celuilalt partid”, a declarat aceasta.

De asemenea, Turcan a făcut referire la candidatura Dianei Șoșoacă, afirmând că retragerea ei din cursa pentru președinție a canalizat o parte din electoratul extremist și antisistem către AUR. Această mișcare, în opinia sa, a consolidat baza de susținere a lui Simion în contextul electoral: „Această mișcare a dus o parte din electoratul Dianei Șoșoacă (...) spre bazinul AUR și al domnului Simion”.

Întrebată dacă îl acuză pe George Simion de legături directe cu Federația Rusă, Turcan a subliniat că nu face acuzații explicite, ci că există „lucruri mai greu de descifrat în spațiul public”, lăsând să se înțeleagă că influențele rusești și alianțele politice obscure ar putea favoriza candidatul AUR. „Dacă pui pe lista unui partid anti-sistem oameni cu legături cu spațiul rusesc, acei oameni și partidul susțin candidatul la președinție și îl favorizează pentru a ajunge în turul doi”, a explicat ministrul.

În plus, Turcan a subliniat că acest tip de influență nu este un fenomen nou și că războiul hibrid al Rusiei, cu influențe puternice asupra spațiului geostrategic din care face parte și România, reprezintă o realitate confirmată de informațiile din domeniul securității naționale: „Aceste informații sunt cunoscute în sistemele de siguranță națională. Noi când vorbim despre războiul hibrid din Republica Moldova, când vorbim de influența Rusiei (...) nu sunt lucruri inventate. Acestea sunt realități”, a mai spus Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel