Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), actorul Constantin Chiriac, director al Teatrului Naţional 'Radu Stanca' din municipiu, a fost felicitat de ministrul Culturii, Raluca Turcan, pentru 'meritul unicat în România' de a fi creat şi dezvoltat cel mai amplu festival din ţară, unul dintre cele mai importante din lume.
'Nu s-ar fi ajuns la acest sprijin din partea ministerului, dacă nu ar fi avut la bază excelenţa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Aşadar domnule Constantin Chiriac, aveţi un merit ieşit din comun, unicat în România şi vă felicit pentru tot ce reprezentaţi dumneavoastră în ansamblul personalităţii culturale, aşa cum sunteţi dumneavoastră', a declarat Raluca Turcan, la deschiderea oficială a ediţie cu numărul 30 a FITS.
Ministrul Raluca Turcan a subliniat că FITS este un 'proiect strategic pentru Ministerul Culturii', fiind vorba de 5.000 participanţi din 80 de ţări şi peste 800 de evenimente culturale pe parcursul a zece zile.
Raluca Turcan a reamintit faptul că FITS a contribuit esenţial la obţinerea de către Sibiu în 2007 a statutului de Capitală Culturală Europeană, o premieră atunci pentru România.
De asemenea, ministrul Culturii a remarcat că unul dintre susţinătorii constanţi ai FITS este şi preşedintele Klaus Iohannis, fost primar al municipiului Sibiu.
'Toată această strălucire a participanţilor la FITS a transformat Sibiul nostru drag într-un epicentru al culturii internaţionale. (...) Dezvoltarea Sibiului, dezvoltarea FITS a prins contur odată cu proiectul Sibiu - Capitală Culturală Europeană şi, evident, a început să strălucească pe harta culturală, istorică, turistică a Europei, începând cu mandatul domnului preşedinte Klaus Iohannis', a mai amintit ministrul Culturii, potrivit Agerpres.
Raluca Turcan a ţinut să sublinieze importanţa faptului că ediţia din acest an a festivalului este dedicată memoriei reputatului teatrolog George Banu.
Deschiderea FITS a avut loc vineri într-o biserică, pentru prima dată în istoria festivalului, fiind vorba de Catedrala Luterană Evanghelică Sfânta Maria, cea mai importantă pentru etnicii germani din România, aflată în centrul istoric al Sibiului.
După discursurile oficiale, aici a avut loc concertul 'O catedrală plină cu orgi', o coproducţie România, Norvegia şi Elveţia. În catedrala sibiană există şapte orgi diferite. Patru organişti au prezentat un concert-colaj special gândit pentru aceste instrumente.
În kilometrul zero al Sibiului, timp de 35 de minute, diverse elemente şi stiluri muzicale s-au îmbinat, creând efecte sonore familiare, dar şi mai puţin cunoscute, ce au dat naştere unei game variate de asocieri şi emoţii între zidurile vechii catedrale, totul datorită orgilor mai mici sau mai mari utilizate ca instrumente solo sau ca parte dintr-un ansamblu, potrivit organizatorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu