Raluca Turcan, ministrul Culturii: De ce producția serialului „Wednesday” s-a mutat din România

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @ KamranAydinov
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @ KamranAydinov

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a intervenit prin apel video la Digi24 unde a vorbit despre situația care a determinat producția serialului „Wednesday” să se mute din România. 

Producția serialului „Wednesday” și-a mutat filmările din România în Irlanda. Raluca Turcan, ministrul Culturii, a susținut că motivul acestei decizii a fost legat de faptul că unii investitori au fost dezavantajați de către statul român. Aceasta a oferit mai multe explicații la Digi24.

„Această schemă de ajutor de stat, prin înființarea oficiului pentru implementarea ei, Oficiului pentru Industria Cinematografică, a fost preluată de Ministerul Culturii chiar înspre finalul mandatului predecesorului meu. Cu alte cuvinte, eu când am ajuns în mandat, acest oficiu care a trebuit să implementeze o formă de sprijin pentru producțiile de film din România, se afla aici, ar fi trebuit să fie deja funcțional.

Din nefericire, această schemă a fost lansată în anul 2018, și din 2018 au fost trei sesiuni derulate cu filme depuse pentru a obține un procent din investiția făcută. Deci în 2018, 2019, 2020 această schemă funcționa pe hârtie. Companii producătoare au depus solicitări de rambursare a unei părți de cheltuieli și statul român a spus „pas".

Mai mult decât atât, s-au depus dosare peste dosare, astfel încât am ajuns la un total de 86 de proiecte aprobate, dar nimeni nu le-a băgat în seamă și nu au aplicat schema de cash debate. Așa se numește.", a spus Raluca Turcan. 

Ce a făcut de la preluarea mandatului

„În primul rând, am realizat funcţionabilitatea acestui oficiu care a trebuit să implementeze schema. Am modificat legea în Parlament astfel încât oficiul să fie o instituție de interes național ca să poată să fie și stimulativă pentru cei care lucrează cu milioane de euro.

Am elaborat procedura de evaluare și plată a acestor dosare depuse și săptămâna viitoare va fi adoptată în ședința de guvern, cel mai probabil, procedura de evaluare.

În același timp, am făcut funcțional Oficiul și, pentru solicitările care au deja decizie definitivă a instanței, vom putea face plățile, cred eu, chiar la începutul lunii decembrie.

Așadar, schema începe să fie funcțională. Avem două decizii definitive în instanță și  aceste decizii definitive arată, de fapt, ceea ce am spus eu: că a existat o schemă pe hârtie, a existat un stimulent prezentat investitorilor de a veni să filmeze în România, chiar să promoveze România pentru că diferă procentul de rambursare și în funcție de modul în care este prezentată țara noastră.

Au depus dosare, dar dosarele au rămas undeva și când am preluat schema de la Ministerul Economiei, vreau să vă spun că am preluat 130.000 de file de documentație. Atâtea s-au depus și nimeni nu le-a deschis și nu s-a uitat pe ele.", a spus Raluca Turcan. 

Potrivit ministrului, anul viitor, România va avea de făcut plăți în valoare de 230 de milioane de lei. Aceasta a vorbit și despre investiții de sute de milioane de euro de care România ar putea beneficia în viitorul apropiat. 

„Procedura este destul de clară. Până la finalul acestui an vom plăti cererile cu decizie finală în instanță, plus penalități. 2 milioane de lei avem doar penalități pe un drept al unor companii.

În plus față de acestea, vom mai plăti încă 3 cereri pentru care nu există decizie definitivă, dar există o primă decizie de semnare a acordului de finanțare, iar de anul viitor vom începe să facem plăți. Cred că vom plăti aproximativ 230 de milioane de lei.

În același timp, vreau să vă spun că, doar din discuții sporadice cu oameni îngrijorați și care așteaptă să vină să filmeze în România, există deschidere de peste 300 de milioane de euro care să vină să fie investiți în România.

Vă dați seama care este raportul. Noi ne propunem anul viitor să acoperim peste 230 de milioane de lei și se anunță investiții de sute de milioane de euro. Schema este mai mult decât o necesitate pentru o industrie care este apreciată peste tot în lume.", a spus Raluca Turcan la Digi24. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel