Agenţia spaţială americană (NASA) a anunţat că crede că rămăşiţele Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), căzut sâmbătă pe Pământ, au ajuns în Oceanul Pacific, dar este posibil să nu determine niciodată cu exactitate locul şi momentul prăbuşirii.
Satelitul NASA de şase tone a căzut pe Pământ, în noaptea de vineri spre sâmbătă, arzând în atmosfera terestră, dar lăsând probabil o tonă de deşeuri într-o zonă necunoscută.
După 20 de ani în care a fost pe orbită, UARS a căzut pe Pământ sâmbătă, între 03.23 şi 05.09 GMT (06.23 - 08.09 ora României).
NASA estima că rămăşiţele satelitului nu s-ar putea împrăştia pe mai mult de 500 de mile (circa 800 kilometri). De asemenea, potrivit estimărilor Agenţiei spaţiale americane, UARS s-ar fi dezintegrat în urma arderii, dar circa 26 de bucăţi, dintre care cea mai mare nu ar fi depăşit greutatea de 150 de kilograme, ar fi supravieţuit.
În căderea sa, UARS ar fi trecut de deasupra coastei de est a Africii în dreptul Oceanului Indian, apoi al Pacificului, deasupra nordului Canadei, apoi peste partea de nord a Atlanticului îndreptându-se către vestul Africii.
"Pentru că nu ştim care a fost exact punctul de reintrare în atmosferă, nu ştim nici unde ar putea fi rămăşiţele", a spus Nicholas Johnson, specialist în deşeuri spaţiale la Johnson Space Center, al NASA, din Houston. "S-ar putea să nu ştim niciodată", a mai spus acesta.
Până în prezent, nu este cunoscut vreun caz de accidentare a unei persoane din cauza deşeurilor căzute din spaţiu şi nici nu au fost vreodată distrugeri majore. NASA a estimat că şansele ca cineva oriunde pe Pământ să fie rănit în urma căderii deşeurilor spaţiale sunt de 1 la 3.200, în timp ce probabilitatea ca un om să fie lovit este de 1 la 22 de bilioane, dat fiind că pe Glob trăiesc 7 miliarde de oameni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu