Rămăşiţele unor elefanţi cu o vechime de 12.000 de ani au fost descoperite în Chile

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Descoperire uluitoare în Chile.

Gomphothere, o rudă dispărută a elefantului modern, a trăit în sudul statului Chile cu mii de ani în urmă şi a fost, probabil, ţinta unor vânători în grup organizate de locuitorii regiunii, este ipoteza pe care o susţin oameni de ştiinţă chilieni în urma unei descoperiri recente, informează Agerpres. Oamenii de ştiinţă au găsit recent rămăşiţele mai multor Gomphothere cu o vechime de 12.000 de ani în apropierea Tagua Tagua, un lac glaciar în formă de deget, în sudul statului Chile. Creaturile de mari dimensiuni cântăreau până la patru tone şi puteau ajunge la trei metri ceea ce i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să creadă că animalele au fost ţinta unor vânători în grup la care luau parte locuitorii regiunii. Ipoteza cu care lucrăm este că avem de-a face cu vânătoare, evenimente de vânătoare, a declarat Carlos Tornero, un arheolog care lucrează la sit. Credem acest lucru întrucât Gomphothere era un animal foarte mare şi periculos şi probabil că era nevoie de mai mulţi oameni (pentru a-l vâna).

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că descoperirea le va permite, de asemenea, să studieze impactul uman mai larg asupra regiunii şi felul în care climatul în schimbare a afectat animalele din regiune în această perioadă. Putem obţine multe informaţii de aici, spre exemplu în ceea ce priveşte schimbările climatice, cum au afectat animalele, a subliniat Elisa Calas, o arheoloagă care lucrează de asemenea la sit.

Fosile de mamifer gigant, înrudit cu elefantul, găsite pe malul Siretului

În 2019, o echipă de cadre didactice şi de studenţi masteranzi şi doctoranzi de la Departamentul de Geologie al Facultăţii de Geografie şi Geologie de la UAIC cercetează un punct fosilifer unde au fost găsite oase de mari dimensiuni aparţinând unui proboscidian extinct de talie mare, probabil un Deinotherium gigantissimum, unul dintre cele mai mari mamifere care au existat vreodată, înrudit cu elefantul de astăzi.

Iniţial, oasele au fost descoperite de un sătean pe malul stâng al Siretului, pe raza localităţii Răcătăul de Jos, din judeţul Bacău. În prezent, specialiştii paleontologi ai UAIC lucrează în continuare la situl respectiv, extrăgând deja de acolo fragmente fosile care au fost identificate ca aparţinând femurului, diverse metacarpiene sau falange. Alături de acestea, au mai fost recuperate şi fragmente postcraniene de Bovidae, o familie de mamifere rumegătoare. „Cu această nouă descoperire, echipa de specialişti (lect.dr. Bogdan Răţoi şi conf.dr. Paul Ţibuleac), doctoranzi (Bogdan-Stelian Haiduc şi Elena-Ionela Păun) şi masteranzi (Mihai Cochior şi Mihai Pîntea) continuă activitatea cercetătorilor universităţii ieşene asupra proboscidienilor fosili, începută încă din secolul al XIX-lea. În anul 2015, în punctul fosilifer Ghergheşti 1 (judeţul Vaslui), cercetătorii UAIC, alături de cei ai Muzeului «Vasile Pârvan» din Bârlad, au identificat un schelet parţial aparţinând aceleiaşi specii fosile“, au precizat reprezentanţii universităţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel