”Rambo al Rusiei”, favoritul lui Putin, a trădat: ”Îmi păstrez opțiunile de a lupta pentru Ucraina”

Sursa Foto YouTube ALEX MOSS
Sursa Foto YouTube ALEX MOSS

”Rambo al Rusiei”, cândva un favorit al lui Vladimir Putin, spune că acum ar lupta pentru Ucraina și că nu simte ”nimic decât ură” pentru țara sa natală.

Actorul rus Artur Smolyaninov a fost vedeta unuia dintre filmele preferate ale președintelui Vladimir Putin – despre o unitate sovietică care a luat o poziție de ultimă oră împotriva insurgenților afgani. Acum este clasificat drept ”agent străin” și este cercetat penal.

Smolyaninov a fost eroul ”Devyataya Rota” (The 9th Company), un lungmetraj rusesc care a apărut în 2005. El a jucat rolul ultimului soldat supraviețuitor în timpul unei bătălii din Afganistan, pe care forțele sovietice au ocupat-o timp de un deceniu. A fost descris adesea drept Rambo al Rusiei, cu referire la filmele de acțiune din SUA ale lui Sylvester Stallone, scrie CNN.

Multe s-au schimbat de atunci. Smolyaninov este în exil și într-un interviu recent a spus că este pregătit să lupte de partea Ucrainei și să omoare soldații ruși: ”Nu simt decât ură față de oamenii de partea rusă a liniei frontului. Și dacă aș fi acolo, pe pământ, nu ar fi milă”.

El a spus că un fost coleg a plecat să lupte de partea rusă. ”L-aș împușca? Fără niciun dubiu! Îmi păstrez opțiunile de a lupta pentru Ucraina? Absolut! Acesta este singurul mod pentru mine. Și dacă ar fi să merg la acest război, aș lupta doar pentru Ucraina.”

Câteva zile mai târziu, Ministerul de Justiție al Rusiei l-a clasificat pe actor drept agent străin.

Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de anchetă al Rusiei, a ordonat și el deschiderea unui dosar penal împotriva lui Smolyaninov.

În octombrie anul trecut, un tribunal districtual din Moscova i-a impus lui Smolyaninov o amendă de 30.000 de ruble (430 de dolari SUA) sub acuzația de discreditare a forțelor armate ruse. În aceeași lună, a părăsit Rusia și se crede că în prezent se află în Letonia.

Smolyaninov a povestit cum a trecut granița rusă în Norvegia. ”Am trecut granița pe jos... Mergi doar 30 de metri și sunt oameni complet diferiți în fața ta. Sunt atât de calmi. Chiar și aspectul este diferit.”

Preferatul lui Putin

Filmul ”Devyataya Rota” a fost atât de popular încât Putin i-a întâmpinat pe actori, inclusiv pe Smolyaninov, la reședința sa din afara Moscovei în noiembrie 2005, unde a organizat o vizionare specială a filmului.

Agenția de știri de stat rusă, RIA Novosti, a raportat la acea vreme că Putin a declarat că filmul ”îi ia sufletul, te cufunzi în film”.

”Filmul este foarte puternic, un lucru atât de serios despre război și despre oamenii care s-au găsit în condiții extreme în acest război și s-au arătat foarte demni”, a spus Putin la acea vreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel