Psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu și psihologul Radu Leca au vorbit, în emisiunea lor de pe DC News și DC News TV, „Ultrapsihologie”, despre impactul dezastruos al ecranelor asupra dezvoltării copiilor.
Înainte de a trece la lucruri serioase, în debutul emisiunii, psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu a glumit pe marginea psihologului Radu Leca, vrând practic să arate cât de absorbiți suntem astăzi de telefonul mobil.
„Vă rog să puneți camera pe Radu Leca! El este încă pe telefon! Ce exemplu dăm noi?”, a zis amuzată Ramona Dumitru Popescu.
„Ai dreptate. Așa este. Da, mă uitam pe niște mailuri”, a răspuns Radu Leca.
Apoi, cei doi au vorbit despre impactul dezastruos al ecranelor asupra dezvoltării copiilor.
„Este afectat creierul la propriu! Creierul copilului suportă niște modificări care, apoi, sunt foarte greu de recuperat și foarte greu de reparat. Se poate vedea la copiii care au fost expuși de mici, adică încă de la câteva luni de viață, la ecrane. În jurul vârstei de 2-3 ani, nu au un limbaj adecvat”, a spus Ramona Dumitru Popescu.
Radu Leca a zis că vede astfel de copii la mall în timp ce mănâncă fast-food, privind spre ecranul telefonului.
„Ei trăiesc în lumea lor și zic doar: a-pa / ma-ma, așa, pe silabe, apoi iau cartoful în gură, în timp ce se uită spre ecran. Și cam atât. Sunt fericiți”, a zis Radu Leca.
Ramona Dumitru Popescu a spus că a vorbit cu mai mulți părinți care le dau copiilor să mănânce lăsându-i totodată să privească la un ecran, iar aceștia i-au zis: „păi dacă nu mănâncă fără să se uite pe ecran, ce să facem?”
„Dar eu am o întrebare de bun simț: când nu existau aceste ecrane, noi nu hrăneam?! Televizorul este cea mai bună bonă în viziunea părinților. Este ieftină, nu trebuie să vezi dacă are grijă de copil”, a continuat Ramona Dumitru Popescu.
„Cabinetele noastre sunt pline de copii bolnavi din cauza televizorului”, a adăugat Radu Leca.
Care sunt primele 10 efecte negative ale excesului de ecran în cazul copiilor? Cum pot fie le combătute? Ce provoacă îndepărtarea de realitate a copiilor? Cum se recunoaște supraexpunerea la ecrane? Ce este autismul virtual? Vedeți mai multe aici:
VEZI ȘI: Copiii care caută atenție pe Internet, expuși la un risc uriaș. Psiholog Radu Leca: Atenție la acești oameni! / video - https://www.dcnews.ro/copiii-care-cauta-atentie-pe-internet-expusi-la-un-risc-urias-psiholog-radu-leca-atentie-la-acesti-oameni-video_910460.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci