Europarlamentarii USL Ramona Mănescu (PNL) şi Victor Boştinaru (PSD) au organizat, la Parlamentul European, împreună cu reprezentanții Institutului de Management al Proiectelor, o cină informală la care au participat coordonatorii grupurilor politice din Comisia REGI, reprezentanți ai Comisiei Europene, precum şi ai Reprezentanţelor Permanente ale Franței, Poloniei si României. Tema acestei reuniuni a fost: importanţa managementului proiectelor în asigurarea cheltuirii eficiente a banilor publici, în Europa.
Cu această ocazie, Ramona Mănescu, coordonatorul liberalilor in Comisia REGI a PE a declarat:
"Dacă ne dorim să ne atingem obiectivele strategice naționale printr-o rată mai mare de absorbție a fondurilor europene, în următoarea perioadă de programare (2014-2020) statele membre trebuie să iniţieze, cât mai urgent, măsuri necesare pentru a-şi îmbunătăţi, în primul rând, capacitatea administrativă. În acest context, asigurarea unui management performant al proiectelor cu finanțare europeană este vital pentru toate ţările UE.
Avem nevoie de un model standard, la nivel european, de gestionare a proiectelor dar care să poată fi adaptat obiectivelor strategice ale fiecărui stat membru în parte.
Când vorbesc despre îmbunătăţirea capacității administrative mă refer şi la importanţa dezvoltării competenţelor manageriale ale celor care gestionează programele.
La nivel european, ne dorim o politică de coeziune orientată spre rezultate, care să acționeze ca o politică de investiții, capabilă să conducă la crearea unor regiuni competitive, creștere economică și noi locuri de muncă."
România are șansa să iasă de pe ultimul loc din Uniune
La rândul sau, eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, membru al Comisiei REGI şi raportor pentru Fondul de Coeziune a susținut:
"Deşi pregătirea şi managementul proiectelor şi a programelor nu sunt sarcini facile, acestea reprezintă elemente fundamentale pentru a avea rezultate pozitive în utilizarea fondurilor europene. Din păcate, România nu a acordat decât recent destulă atenţie acestor aspecte, iar cifrele negative cu care ne confruntăm, în termeni de rată a absorbţiei, sunt rezultatul acestei situaţii. Împreună cu Ramona Mănescu, am decis să organizăm acest eveniment, deoarece considerăm că trebuie să dezbatem soluţiile viabile care să schimbe bilanţul accesării fondurilor europene. O îmbunătăţire a pregătirii şi a managementului proiectelor şi programelor, cuplată cu reforma regională care este în curs, pot scoate România de pe ultimul loc în Uniune, situaţie generată de deciziile politice greşite din ultimii ani.
Totodată, aceasta a fost ocazia să lansez şi la Bruxelles, noul meu studiu "Ultimii Paşi - Absorbţia Fondurilor Structurale şi de Coeziune 2007-2013", tocmai pentru că trebuie să învăţăm din greşelile din trecut şi să creăm baza unei implementări de succes a Politicii de Coeziune în perioada 2014-2020. Ca raportor al Parlamentului European pentru reglementarea Fondului de Coeziune, inclusiv pe chestiunile care privesc capacitatea administrativă şi instituţională, sunt lucruri pe care mi le-am asumat, iar România are toate şansele să profite de noile investiţii finanţate prin acest fond, cum ar fi eficienţa energetică în sectorul locuinţelor, a sistemului de încălzire şi cogenerare."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci