EXCLUSIV  Rapanele din Marea Neagră, o delicatesă culinară. Mii de tone ajung anual în Japonia și Coreea de Sud / video

Foto:Freepik
Foto:Freepik

Pescuitul de rapane din Marea Neagră ar urma să fie limitat, după ce s-a constatat o scădere numărului acestora din cauza recoltării excesive. 

Rapanele sunt printre cele mai apreciate fructe de mare, datorită gustului deosebit și diversității modurilor în care pot fi preparate. O specie a acestor scoici, Rapana venosa, a ajuns în ultimele decenii, invaziv, și în Marea Neagră, unde s-a adaptat extrem de bine și a proliferat. Ținând cont că a fost o specie invazivă, nu au fost impuse restricții, iar aceasta a fost pescuită.

Marian Avram, președintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), a evidențiat faptul că aceste scoici sunt exportate cu precădere în țările asiatice, fiind extrem de apreciate în acele locuri.

„La export merge rapana. E vorba de acel melc pe care îl mai vedem pe plajele de la Marea Neagră. Am avut ani cu 8.600 de tone recoltate. A fost considerată specie invazivă și de aceea studiile și Comisia Europeană au spus că putem pescui cât vrem.

Unitățile de procesare trimiteau 95% din marfă către Japonia și Coreea de Sud. Acum trei ani am ajuns la 3.600 de tone, iar în prezent la 2.200 de tone, pe fondul scăderii cererii. Anul acesta este o cerere, după discuțiile pe care le-am avut cu patronatele, destul de mare pentru export“, a spus Marian Avram.

CITEȘTE ȘI                     -                    EXCLUSIV  Descoperire „accidentală“ în Marea Neagră. Carmen Avram: România stă pe un munte de aur

Pescuitul excesiv a determinat scăderea populației de rapane din Marea Neagră

Având în vedere că rapanele au fost pescuite excesiv în ultimii ani, și numărul acestora a scăzut considerabil, implicit și exportul a fost influențat de această scădere. Noul președinte al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a confirmat, totuși, că rapanele pescuite în Marea Neagră și ajunse în țările asiatice nu se întorc congelate în România.

„După lucrările de înnisipare dar și din cauza pescuitului excesiv, au scăzut stocurile. Comisia Europeană dorește, și probabil că vom avea discuții, pentru a pune o cotă. Este acel principiu de prezervare a naturii.“

„Dar ele se întorc congelate în restaurantele din România“, a completat Val Vâlcu.

„Nu! Obiceiurile culinare alee românilor s-au diversificat, astfel că ele sunt găsite în restaurante și din producție românească. În afară de a produce, trebuie dezvoltată și această ramură a industriei prelucrătoare și din fericire acest lucru se întâmplă“, a mai precizat Marian Avram.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel