Compania americană Cibus, specializată în biotehnologii, a dezvoltat trei soiuri noi de rapiță modificată genetic, capabilă să crească randamentul culturilor și să reducă impactul asupra mediului. Noile caracteristici conferă o rezistență mai mare plantei, evitându-se distrugerea păstăilor.
La cultura de rapiță, randamentul poate scădea cu până la 40% din cauza tendinței păstăilor de a se deschide înainte de recoltare, care pierd semințele. La soiurile de rapiță nou-apărute, deschiderea păstăilor este redusă semnificativ.
O altă caracteristică este rezistența la Sclerotinia, o boală cunoscută și sub numele de "mucegai alb", care poate reduce producțiile culturilor de rapiță cu până la 50%.
În plus, aceste soiuri introduc un sistem îmbunătățit de combatere a buruienilor, care fac concurență culturii pentru nutrienți și lumina solară. Testele de teren referitoare la rezistența la scuturare au fost finalizate cu succes în această toamnă. În ceea ce privește rezistența la buruieni și „mucegaiul alb" testele de seră s-au încheiat și sunt așteptate cele de pe teren în primăvara și vara 2020.
Greg Gocal, coordonator științific și vicepreședinte executiv al Cibus, a declarat că: „Pe lângă rapiță, lucrăm pentru a aduce îmbunătățiri importante culturilor de orez, porumb, grâu, soia și cartofi, pentru a înlătura principalele ineficiențe ale culturilor cauzate de boli, insecte și buruieni. Rapița este a doua cea mai mare sursă de proteine din lume, a treia cea mai mare sursă de ulei vegetal și una dintre cele mai valoroase culturi din întreaga lume".
Peter Beetham, directorul executiv al Cibus, a explicat, la rândul său, că „introducerea acestor caracteristici într-o cultură globală importantă precum rapița va aduce beneficii fermierilor, consumatorilor și mediului."
Articolul original este disponibil pe https://www.cibus.com/press-release.php?date=100619
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu