Raport al Comisiei Europene: femeile din România au niveluri mai ridicate de educație și sunt mai prezente pe piața muncii

Foto Ilustrativ/Pexels Yan Krukov
Foto Ilustrativ/Pexels Yan Krukov

2022 este anul european al tineretului și, cu această ocazie, comisia UE a publicat un raport care descrie amploarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați în rândul tinerilor lucrători. Diferența este de 7,2% și este descrisă drept „inexplicabilă”.

Publicitate

Diferența salarială dintre femei și bărbați este o problemă asupra căreia Uniunea Europeană dorește să intervină deoarece reprezintă o „realitate larg răspândită și persistentă pe piața muncii.”

Cea mai recentă ediție a raportului privind ocuparea forței de muncă și evoluțiile sociale în Europa (ESDE) se concentrează pe condiția lucrătorilor mai tineri, cei între 25 și 29 de ani, potrivit publicației italiene Al Femminile.

Diferențele minore au fost înregistrate în România, Italia, Polonia, și Slovenia 

A apărut o diferență de remunerare necorectată de gen de 7,2%. Diferența de remunerare între femei și bărbați neajustată este diferența dintre câștigul mediu brut pe oră al bărbaților și al femeilor, exprimat ca procent din salariul mediu brut pe oră al angajaților de sex masculin (excluzând orele suplimentare).

În aceste țări, diferența de remunerare a populației active este mult mai mică decât media UE, parțial pentru că femeile cu niveluri mai ridicate de educație sau competențe sunt mai prezente pe piața muncii.

La nivelul UE, diferența de salarizare diferă foarte mult , fiind cea mai mare în următoarele țări în 2020: Letonia (22,3%), Estonia (21,1%), Austria (18,9%), Germania (18,3%) și Ungaria (17,2). Cele mai mici cifre în 2020 se găsesc în Luxemburg (0,7%), România (2,4%), Slovenia (3,1%), Italia (4,2%) și Polonia (4,5%), potrivit raportului CE.

2. Sursa Foto... (750px-gender_pay_gap_data2020-01-1_18644500.jpg)

Femeile și munca

Raportul afirmă că, la nivel european, femeile tind să reprezinte o pondere mai mică din veniturile totale din muncă. Mediile salariilor lunare și orare tind să fie mai mici decât cele ale bărbaților, în funcție de caracteristici precum nivelul de educație sau diferitele contexte de muncă.

În rândul tinerilor, doar 68% dintre femei lucrează, în timp ce procentul bărbaților este de 77%. Per total, indiferent de vârstă, diferența de remunerare între femei și bărbați este de 14,1%, cu o ușoară scădere în ultimul deceniu.

Această cifră arată că inegalitatea crește în rândul lucrătorilor în vârstă. Femeile tind să aibă locuri de muncă cu fracțiune de normă într-o măsură mai mare, iar subreprezentarea lor în cele mai înalte funcții este înregistrată.

Motive

Raportul privind ocuparea forței de muncă și evoluția socială în Europa observă, de asemenea, că diferențele de remunerare între femei și bărbați tineri sunt dificil de explicat pe baza datelor disponibile și că situația variază considerabil de la o țară la alta.

Unele diferențe în caracteristicile lucrătorilor explică, de asemenea, diferențele salariale, dar aceștia operează în direcții diferite: bărbații tineri tind să câștige mai mult pentru că lucrează în afaceri mai bine plătite, iar femeile tinere tind să câștige salarii mai mari pentru că sunt mai educate.

Prin urmare, raportul afirmă că la nivel european „diferența de remunerare între femei și bărbați, între tinerii lucrători este în mare măsură inexplicabilă”. Doar 0,5 din decalaj poate fi explicat prin diferențe de performanță academică, opțiuni de angajare, experiență de muncă, tipuri de contracte, ore, sectoare de activitate și caracteristicile angajatorului.

 

Măsuri

Reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați este una dintre prioritățile Strategiei pentru egalitatea de gen 2020-2025 a Comisiei. Din acest motiv, Comisia a prezentat o propunere de directivă europeană privind egalitatea de remunerare care să fie implementată prin mecanisme de transparență și aplicarea salariilor.

Propunerea este în prezent examinată de Parlamentul European și de Consiliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel