Raport al serviciilor secrete israeliene: Patru angajați ai UNRWA (ONU) din Gaza sunt implicați în răpirile Hamas

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Israelul susține că sunt dovezi că personalul care lucrează pentru o agenție ONU a avut legături cu Hamas în Gaza.

Raportul, care a fost transmis guvernelor străine, susține că șase angajați ai Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) s-au infiltrat în Israel. Patru dintre ei ar fi fost implicați în răpirea israelienilor, în timp ce un alt lucrător ar fi oferit "sprijin logistic".

Alte afirmații includ acuzații potrivit cărora "din cei aproximativ 12.000 de angajați ai UNRWA din Fâșia Gaza, aproximativ 10% sunt agenți ai Hamas/Jihadul Islamic Palestinian și aproximativ 50% sunt rude de gradul întâi cu un agent Hamas".

Criticii acțiunilor Israelului spun că numărul de angajați presupus a fi implicați reprezintă un procent infim din totalul forței de muncă a agenției, iar decizia guvernelor de a suspenda finanțarea ca răspuns la aceste afirmații este o măsură crudă și disproporționată.

Consiliul Norvegian pentru Refugiați s-a declarat "indignat" de guvernele care au oprit donațiile.

Acesta a declarat: "Suntem șocați de decizia nesăbuită de a tăia un colac de salvare pentru o întreagă populație de către unele dintre țările care au cerut ca ajutorul în Gaza să fie intensificat și ca umanitarii să fie protejați în timp ce își fac treaba."

Raportul serviciilor de informații israeliene mai susține că UNRWA este forțată "să acționeze sub autorizarea și supravegherea Hamas" și că "se pare că UNRWA asistă Hamas în asigurarea ajutorului umanitar care este transferat către Fâșia Gaza".

Raportul adaugă: "În urma solicitării Hamas, în timpul 'Săbiilor de fier' [denumirea israeliană pentru acțiunea sa militară din Gaza], UNRWA a transferat combustibil în nordul Fâșiei Gaza".

Israelul susține de mult timp că luptătorii Hamas au folosit facilitățile UNWRA pentru a ascunde și depozita arme, inclusiv în școli și spitale, și au săpat tuneluri sub clădirile agenției, uneori cu știrea acesteia.

"Pedeapsă colectivă"

UNRWA a fost înființată în 1949 pentru a oferi asistență și protecție refugiaților palestinieni. Ea este finanțată aproape în întregime din donații voluntare.

În practică, agenția administrează școli, servicii de sănătate și tabere de refugiați - dar nu doar în Gaza. Ea operează, de asemenea, în Ierusalimul de Est și în Cisiordania, precum și în părți din Liban, Iordania și Siria.

Oferă educație pentru peste 544 000 de copii din 706 școli, sute de milioane de dolari sub formă de împrumuturi pentru întreprinderi mici și crearea de locuri de muncă, precum și asistență medicală pentru mai mult de șapte milioane de vizite ale pacienților în fiecare an.

Toate acestea vor fi afectate de suspendarea finanțării, pe care criticii au descris-o drept o formă de "pedeapsă colectivă".

Documentele serviciilor de informații israeliene fac mai multe afirmații, iar multe dintre acestea, chiar dacă ar fi adevărate, nu implică direct UNRWA.

În urma acestor acuzații, mai multe țări, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania, Japonia și Australia, au suspendat finanțarea agenției până la finalizarea anchetei.

"Condamnare la moarte pentru milioane de oameni"

Ca răspuns la aceste evenimente, comisarul general al UNRWA, Phillippe Lazzarini, a declarat săptămâna trecută că a reziliat imediat contractele personalului acuzat și a ordonat o anchetă.

El a declarat: "Orice angajat al UNRWA care a fost implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală. UNRWA își reiterează condamnarea în termenii cei mai fermi a atacurilor abominabile din 7 octombrie și solicită eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor israelieni și întoarcerea lor în siguranță la familiile lor."

De asemenea, UNRWA a mai spus că împarte în fiecare an lista întregului său personal cu țările gazdă, inclusiv cu Israelul.

"Agenția nu a primit niciodată nicio îngrijorare cu privire la anumiți membri ai personalului", a adăugat aceasta.

Măsura de reducere a finanțării a fost aspru criticată de alte organizații umanitare. Action Aid a declarat că aceasta "reprezintă o sentință de moarte pentru milioane de palestinieni din Gaza și din regiunile învecinate".

UNRWA a plătit un preț greu în timpul războiului - 152 de membri ai personalului său au fost uciși în Gaza și 145 de instalații au fost avariate, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel