Impactul pentru următoarele alegeri - prezidențiale, locale și parlamentare - este deja imens. Într-un document intitulat „Putere politică locală. Consilii Județene și primari”, sunt prezentate o serie de date importante în acest sens de către Agenţia de Rating Politic (ARP).
"Anul electoral 2016 a fost dens și a produs mutații majore, profunde. Acolo unde se adună vot cu vot: în plan local. Rezultatele s-au văzut în victoria zdrobitoare a PSD în decembrie. Efectele sunt simțite și azi, când PSD pare de nemișcat în sondaje. De ce? Raportul nostru arată cât de puternic este partidul de guvernământ, ce șanse și ce forță are Opoziția. Ne uităm la efectele sistemului electoral, pentru că el este cel care dă tonul, deşi, de multe ori, politicienii uită de el", spune Cristian Andrei, manager ARP.
Cu privire la alianţele în Consiliile Judeţene, ARP prezintă următoarele date:
În ceea ce priveşte puterea politică locală, iată cine se află la putere în Consiliul Județean și CGMB:
Un alt aspect abordat este numărul de primari (2017) pe piaţa politică locală:
Număr consilieri județeni și CGMB:
Spre finalul documentului citat, sunt prezentate şi câteva concluzii. „PSD împreună cu ALDE domină categoric administrația locală din România. PSD poate controla de unul singur sau cu un mic ajutor un total de 20 de Consilii Județene. Cu toate acestea, PSD a preferat să cedeze, inteligent, o parte din această putere pentru a obține și mai mult, prin politica de alianțe, ajungând să conducă astăzi 28 de CJ. Această politică de alianțe și numărul mare de primari (peste 50%) au ajutat PSD să câștige detașat alegerile parlamentare și guvernarea. Efectele se simt și azi, PSD rămânând sus, constant, în sondajele de opinie, chiar după șocuri puternice în societate".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News