Piața imobiliară nu este una înfloritoare. Prețurile rămân ridicate, în timp ce creditele sunt în scădere. În scădere sunt și construcțiile noi.
Banca Națională a României a remarcat, într-un raport, ”o intensificare a incertitudinilor economice”. Din patru riscuri sistemice, două sunt evaluare la nivel sever. Conform raportului, ”riscul generat de evoluţiile externe este de aşteptat să capete o relevanţă sporită în perioada următoare”. Unul dintre riscurile în creștere subliniat de BNR a fost acela de ”nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental”.
Dacă în cazul firmelor, capacitatea de rambursare a creditelor bancare s-a menținut la 4%, în cazul populației BNR remarcă observă continuarea tendinţei de deteriorare a capacităţii de plată. Rata de neperformanţă a crescut marginal în perioada scursă de la ultimul raport, până la 3,3% (septembrie 2023), distingându-se în structură creditele de consum garantate cu ipoteci (rata NPL de 12,5%, + 0,8 puncte procentuale de la finalul anului 2022), urmate de cele de consum negarantate (5,6%).
Totodată, activitatea pe piaţa imobiliară rezidenţială a continuat să se contracte, iar aşteptările sunt de menţinere a acestei tendinţe. În perioada scursă de la începutul anului, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, tranzacţiile au consemnat un recul, însă preţul bunurilor imobiliare rezidenţiale a rămas relativ neschimbat în iunie 2023 (faţă de iunie 2022).
Costurile ridicate de construcţie cu impact asupra preţurilor locuinţelor noi şi ratele de dobândă ridicate pun în continuare presiune asupra accesului la finanţare, volumul creditelor ipotecare nou acordate diminuându-se cu 36% (septembrie 2023 faţă de septembrie 2022, flux cumulat pe 12 luni).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News