Raportul anual al institutului american Freedom House semnalează că România este singura țară din UE unde a avut loc o ameliorare a situației în materie de democrație, unde situația s-a calmat după tentativa de suspendare din funcție a președintelui țării și după tensiunile politice legate de acest fapt în 2012.
Nations in Transit 2014, cel mai recent raport al organizației americane Freedom House, dat publicității miercuri, evaluează situația din 29 de țări din spațiul ex-sovietic, Balcani și Europa Centrală, dintre care 13 au fost cotate ca având regimuri democratice, 6 — în tranziție și 10 — cu regimuri autoritare, scrie Agerpres.
Potrivit raportului, ratingul Ungariei a scăzut pentru al șaselea an consecutiv și țara aproape că nu se mai încadrează în categoria 'democrații consolidate', iar corupția s-a agravat în întreaga regiune. În țări precum Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovenia situația s-a degradat, se mai specifică în document.
Un alt fapt semnalat este scăderea de rating la categoria mass media independente în Estonia, Lituania și Republica Ceh, ca urmare a presiunilor politice și economice.
Evoluții pozitive în cursul anului 2013 în zona Balcanilor sunt considerate aderarea Croației la Uniunea Europeană și încheierea unui acord istoric între Kosovo și Serbia, însă, din cauza guvernărilor disfuncționale, continuă să scadă ratingul în materie de democrație în regiune în general. Cu toate acestea, Kosovo, Albania și Georgia au primit ratinguri mai bune datorită desfășurării alegerilor în condiții mai bune și a transferului pașnic de putere.
Rusia, model pentru lideri autoritari
Totodată, raportul institutului american indică Rusia ca model și inspirație pentru politicile ce au determinat un regres al instituțiilor libere în întreaga Eurasie și au dus la un nivel alarmant al represiunii în cursul anului trecut.
Evenimentele din 2013 arată că regimul din Rusia are rolul de model pentru alți lideri autoritari, chiar și în state unde autoritățile i-au depășit deja pe omologii lor ruși în ceea ce privește brutalitatea și intoleranța instituționalizată, a afirmat Sylvana Habdank-Kołaczkowska, director de proiect al raportului. În urmă cu zece ani, una din cinci persoane din Eurasia trăia sub un regim autoritar consolidat, cum era definit în raport. În prezent, aproape patru din cinci persoane sunt în această situație, și tendința se accelerează, a afirmat dna Habdank-Kołaczkowska.
Raportul Nations in Transit 2014 consideră reculul în materie de guvernare democratică ca fiind tendința dominantă în întreaga Eurasie și în Balcani, precum și în Europa Centrală postcomunistă, unde persistența clientelismului și a corupției au fost evidente anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu