Raport Guvern: Inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului

euro
euro

Potrivit raportului Guvernului privind situația economică pe 2012, publicat miercuri pe site-ul instituției, inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente, iar produsul intern brut (PIB) va înregistra o creștere de cca. 1% față de 2011, motorul creșterii economice fiind cererea internă.

"Inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente. Inflaţia medie anuală este estimată la 3,4%. Deficitul de cont curent extern este proiectat să se reducă la 4% din PIB în 2012, deoarece intrările de capital vor continua să fie reduse", se arată în document, la capitoul dedicat ”prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anul 2012”.

Executivul precizează că ”pentru anul 2012 produsul intern brut se va majora cu cca. 1% faţă de 2011, având o valoare nominală de 607,3 mld. lei. Motorul creşterii îl reprezintă cererea internă, cu componentele sale: consumul final care se va majora cu 0,7% şi formarea brută de capital fix, cu 6,4%”, un rol important avându-l recuperările salariale acordate bugetarilor.

”În semestrul al doilea se estimează o îmbunătăţire a cererii interne ca urmare a creşterii veniturilor salariale ale personalului bugetar şi a veniturilor nete din pensii, dar şi un efect pozitiv al investiţiilor publice”, se precizează în documentul citat.

În legătură cu exporturile şi importurile de bunuri, potrivit documentului, acestea se vor majora în acest an cu 2,1%, respectiv cu 2%, având în vedere evoluţia înregistrată de comerţul exterior în primele 8 luni ale anului 2012 (export de bunuri +0,7% şi import +1,2%).

Prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anul 2012 se bazează pe realizările din prima parte a anului şi a evoluţiilor estimate pentru celelalte ţări din Uniunea Europeană.

Guvernul precizează că ”până la sfârşitul anului nu se întrevăd riscuri deosebite care să afecteze sensibil perspectivele macroeconomice şi bugetare”, dar notează că ”există incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra produsului intern brut. De asemenea, o reducere a produsului intern brut in zona euro mai mare decât cea estimată de către Comisia Europeană ar putea afecta nivelul produsului intern brut şi a celorlalţi indicatori macroeconomici”.

Raportul Guvernului prezintă și o analiză a riscurilor. Astfel, Executivul ia în calcul și faptul că ”o reducere a absorbţiei fondurilor europene faţă de nivelurile programate ar afecta nivelul veniturilor bugetare pe acest an, caz în care se vor lua măsuri corespunzătoare de reducere a cheltuielilor şi încadrarea în deficitul bugetar estimat”, precum și ”riscul de finanţare a deficitului bugetar ca urmare a deteriorării situaţiei sectorului financiar extern sau a unei creşteri explozive a preţului internaţional al petrolului”.

Referitor la plăţile restante, Guvernul estimează că până la sfârşitul anului 2012 se vor înregistra progrese în procesul de reducere a arieratelor în cadrul companiilor monitorizate, astfel încât să se ajungă la 9,0 miliarde lei faţă de 13,0 miliarde lei înregistrate la sfârşitul semestrului I 2012.

Potrivit Legii responsabilității fiscale, Guvernul avea obligația să prezinte acest document, deoarece alegerile parlamentare sunt programate pe 9 decembrie. “Cu cel puţin 60 de zile înaintea organizării alegerilor parlamentare, Guvernul va publica pe site-ul propriu un raport cu privire la situaţia economică şi bugetară”, prevede Legea amintită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel