Grecia este cea mai jos clasată țară din UE pentru libertatea presei, potrivit indicelui anual mondial al libertății presei, publicat marți.
Grecia a înlocuit Bulgaria ca națiune din UE cu cele mai proaste performanțe și acum ocupă locul 108, în scădere față de locul 70, în indicele de anul trecut pe o listă de 180 de țări, întocmită de Reporters Without Borders, potrivit Politico.
În timp ce cei mai mari infractori ai libertății presei sunt țările din afara UE- China, Belarus, Rusia, Iran, Myanmar și Coreea de Nord- și la nivelul Europei s-a observat că libertatea presei s-a deteriorat, inclusiv în Italia (în scădere cu 17 locuri în comparație cu clasamentul de anul trecut), Slovenia (în scădere cu 18 locuri), Austria (în scădere cu 14) și Belgia (în scădere cu 12).
Grecia se află pe lista țărilor, inclusiv Slovenia, Polonia și Ungaria, care au intensificat legile draconice împotriva jurnaliştilor, se arată în raport. Atena a adoptat anul trecut o nouă lege împotriva răspândirii informațiilor false, potrivit careia, acest lucru constituie infracțiune și se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.
Raportul mai notează că cei responsabili pentru uciderea jurnaliștilor Daphne Caruana Galizia în Malta și Ján Kuciak în Slovacia nu au fost încă condamnați.
În Grecia, autoritățile nu au reușit să rezolve uciderea reporterului grec Giorgos Karaivaz, care a fost împușcat în fața casei sale din Atena în aprilie 2021.
Pentru a marca Ziua Mondială a Libertății Presei, Parlamentul European va dezbate marți problema siguranței jurnaliștilor în sesiunea plenară de la Strasbourg, unde comisarul pentru transparență Věra Jourová va evidenția planurile împreună cu comisarul pentru piața internă Thierry Breton de a propune o „Lege pentru libertatea presei” . ”
Actul are scopul de a consacra pluralismul și independența mass-media în legislația UE și va cere țărilor UE să susțină noua lege a Bruxelles-ului pentru a proteja jurnaliștii de procesele abuzive.
Măsura urmărește să ofere instanțelor mai multă putere de a respinge rapid astfel de procese și chiar de a folosi potențiale sancțiuni împotriva lor.
Indicele mondial al libertății presei clasifică 180 de țări în funcție de nivelul de libertate de care dispun jurnaliștii, pe baza unei evaluări a pluralismului, a independenței presei și a siguranței jurnaliștilor din fiecare dintre țări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News