Comisia Europeană consideră că România nu îndeplinește obiectivele de referință, astfel încât ridicarea MCV a fost împinsă până la sfârșitul anului 2018. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut o primă declarație după publicarea raportului MCV.
Iată ce a declarat Tudorel Toader:
- Raportul evidențiază multe dintre progresele înregistrate de România față de momentul ianuarie 2017, fundamentând concluzia Comisiei în sensul îndeplinirii recomandărilor MCV într-un viitor apropiat cu orizont de timp, anul 2018.
- Este și angajamentul pe care ni l-am asumat, acela ca la preluarea președinției Consiliului, la începutul anului 2019, România să nu se afle sub MCV. Evoluțiile înregistrare se încadrează în acest angajament.
- Raportul constată progresele realizate în privința majorității recomandărilor.
- Spre exemplu, recomandarea numărul 8 cu privire la sistemul prevent și faptul că sunt aproape implementate recomandările numărul 2 privind adoptarea codului de conduită pentru parlamentari și a celui pentru miniștri, recomandarea nr. 7 referitoare la transparența și responsabilitatea CSM, recomandarea nr. 12, referitoare la Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
- În opinia noastră, recomandările 2, 7 și 12 ar fi trebuit considerate îndeplinite. Codurile de conduită pentru parlamentari și miniștri sunt adoptate. Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizat este complet operațională.
- Raportul Comisiei pune accentul pe confirmarea rezultatelor, aspect care nu figurează în textul recomandărilor din ianuarie 2017, adăugându-se, așadar, cerințe noi. Recomandarea era de adoptare a celor două coduri, fapt care s-a realizat, actualul raport vizează și implementarea, aplicarea respectării acestora.
- În privința recomandării nr. 1, referitoare la numirea procurorilor de rang înalt, Comisia se referă la proiectele legilor justiției, aflate în prima etapă a procedurii legislative. Așadar, raportul se referă la soluții legislative, care sunt încă în dezbatere, nedefinitive, nu la soluții legislative aplicabile, incidente adoptate în legislația în vigoare. Am avut și am o continuă și strânsă colaborare cu CE, realizată prin intermediul corespondențelor purtate, dar și prin întâlnirile periodice avute cu prim- vicepreședintele CE, Frans Timmermans.
- Am reactivat și operaționalizat structuri înființate în cadrul MCV-ului.
(...)
- Am dinamizat implementarea Strategiei Naționale Anticorupție, care are vocația de a înlocui, printr-un mecanism intern, preventiv, mecanismul instituit de CE, care și-a atins parțial scopul și îl va atinge integral în 2018.
- Cerem tuturor autorităților implicate o cooperare constituțională loială, dezbateri reale și fundamentate pe necesitățile sistemului judiciar.
(...)
- Vom stabili termene de răspuns pentru partenerii instituționali implicați în MCV, pentru dinamizarea procesului de implementare.
- Afirmăm profunda angajare a autorităților române, contând pe sprijinul constant al CE.
Revenim cu declarațiile complete
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu