Urmărește emisiunea live


RAPORT MCV. Tudorel Toader, ministru Justiție, primul mesaj

Comisia Europeană consideră că România nu îndeplinește obiectivele de referință, astfel încât ridicarea MCV a fost împinsă până la sfârșitul anului 2018. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut o primă declarație după publicarea raportului MCV. 

Alegeri prezidentiale 2024

Iată ce a declarat Tudorel Toader: 

- Raportul evidențiază multe dintre progresele înregistrate de România față de momentul ianuarie 2017, fundamentând concluzia Comisiei în sensul îndeplinirii recomandărilor MCV într-un viitor apropiat cu orizont de timp, anul 2018. 

- Este și angajamentul pe care ni l-am asumat, acela ca la preluarea președinției Consiliului, la începutul anului 2019, România să nu se afle sub MCV. Evoluțiile înregistrare se încadrează în acest angajament.

- Raportul constată progresele realizate în privința majorității recomandărilor. 

- Spre exemplu, recomandarea numărul 8 cu privire la sistemul prevent și faptul că sunt aproape implementate recomandările numărul 2 privind adoptarea codului de conduită pentru parlamentari și a celui pentru miniștri, recomandarea nr. 7 referitoare la transparența și responsabilitatea CSM, recomandarea nr. 12, referitoare la Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. 

- În opinia noastră, recomandările 2, 7 și 12 ar fi trebuit considerate îndeplinite. Codurile de conduită pentru parlamentari și miniștri sunt adoptate. Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizat este complet operațională. 

- Raportul Comisiei pune accentul pe confirmarea rezultatelor, aspect care nu figurează în textul recomandărilor din ianuarie 2017, adăugându-se, așadar, cerințe noi. Recomandarea era de adoptare a celor două coduri, fapt care s-a realizat, actualul raport vizează și implementarea, aplicarea respectării acestora. 

- În privința recomandării nr. 1, referitoare la numirea procurorilor de rang înalt, Comisia se referă la proiectele legilor justiției, aflate în prima etapă a procedurii legislative. Așadar, raportul se referă la soluții legislative, care sunt încă în dezbatere, nedefinitive, nu la soluții legislative aplicabile, incidente adoptate în legislația în vigoare. Am avut și am o continuă și strânsă colaborare cu CE, realizată prin intermediul corespondențelor purtate, dar și prin întâlnirile periodice avute cu prim- vicepreședintele CE, Frans Timmermans. 

- Am reactivat și operaționalizat structuri înființate în cadrul MCV-ului.

(...)

- Am dinamizat implementarea Strategiei Naționale Anticorupție, care are vocația de a înlocui, printr-un mecanism intern, preventiv, mecanismul instituit de CE, care și-a atins parțial scopul și îl va atinge integral în 2018. 

- Cerem tuturor autorităților implicate o cooperare constituțională loială, dezbateri reale și fundamentate pe necesitățile sistemului judiciar.  

(...)

- Vom stabili termene de răspuns pentru partenerii instituționali implicați în MCV, pentru dinamizarea procesului de implementare. 

- Afirmăm profunda angajare a autorităților române, contând pe sprijinul constant al CE. 

Revenim cu declarațiile complete

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel