Raport OIM: 50 de milioane de oameni sunt prinși în sclavia modernă din cauza pandemiei și războiului

Fotografie de la Serkan Göktay: Pexels
Fotografie de la Serkan Göktay: Pexels

De la pandemie la criza climatică, dezastrele din ultimii cinci ani au schimbat viața de zi cu zi, iar un nou raport arată că, în multe țări, incertitudinea economică care a rezultat a împins milioane de oameni în sclavia modernă.

Se estimează că 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale căsătoriilor forțate și ale muncii forțate – în creștere cu 25% față de ultima estimare din 2016 – conform unui nou raport publicat luni de Organizația Internațională a Muncii (OIM), Walk Free și Organizația Internațională pentru Migrație.

Sclavia modernă se referă la munca forțată și la căsătoria forțată, când cineva nu poate refuza să se conformeze sau să scape din cauza amenințărilor, violenței și înșelăciunii. Cercetătorii au efectuat o serie de sondaje în peste 180 de țări pentru a veni cu rezultatele lor, potrivit CNN.

Potrivit raportului, Covid-19 , conflictele armate și criza climatică au cauzat ”perturbare fără precedent” a ocupării forței de muncă și a educației, ducând la o creștere a sărăciei, a migrației nesigure și a violenței bazate pe gen – toate riscuri pentru sclavia modernă.

Dar directorul general al OIM, Guy Ryder, a spus că ”nimic nu poate justifica persistența acestui abuz fundamental al drepturilor omului”.

”Știm ce trebuie făcut și știm că se poate face. Politicile și reglementările naționale eficiente sunt fundamentale. Dar guvernele nu pot face asta singure”, a spus el.

Raportul spune că legi mai bune, protecții juridice mai puternice și un sprijin mai mare pentru femei, fete și persoanele vulnerabile ar putea reduce semnificativ sau, într-o zi, ar putea pune capăt sclaviei moderne.

Femeile vulnerabile

Se estimează că 22 de milioane de oameni trăiesc într-o căsătorie la care au fost forțate, se arată în raport - o creștere cu 43% față de cifrele din 2016.

Potrivit raportului, mai mult de două treimi dintre cei obligați să se căsătorească sunt femei și fete, punându-le la un risc mai mare de exploatare sexuală și violență.

Mai multe persoane din Asia și Pacific au avut căsătorii forțate, dar când a fost luată în considerare dimensiunea populației, cercetătorii au descoperit că majoritatea  căsătoriilor forțate erau mai răspândite în statele arabe.

Covid-19 a ”exacerbat factorii care stau la baza tuturor formelor de sclavie modernă, inclusiv căsătoriile forțate”, se arată în raport

În unele țări, blocajele i-au împiedicat pe lucrătorii cu salarii zilnici să câștige bani și, cu școlile închise, unele familii și-au trimis copiii la muncă pentru a ajuta la a pune mâncarea pe masă.

Capitala Indiei, Delhi, a cunoscut una dintre cele mai lungi blocaje școlare din lume din cauza pandemiei, forțând peste 4 milioane de copii să iasă din clasă pentru mai mult de 600 de zile.

Aproximativ 10% dintre copiii din școlile guvernamentale ale orașului au abandonat studiile din cauza pandemiei și a impactului economic al acesteia asupra familiilor mai sărace, potrivit Shaheen Mistri, fondatorul organizației non-profit Teach For India.

”Căsătoria între copii a crescut, violența împotriva copiilor a crescut, alimentația este o problemă uriașă, deoarece mulți dintre copiii noștri depind de mesele școlare”, a declarat Mistri pentru CNN în ianuarie.

Copiii și munca forțată

Munca forțată a crescut cu 11%, până la 28 de milioane de persoane din 2016, potrivit raportului - și aproape unul din opt sunt copii, ceea ce conferă problemei ”o urgență deosebită”, se arată în raport.

Mai mult de jumătate dintre copii se află în exploatare sexuală comercială, care implică infracțiuni de trafic în care forma principală de muncă forțată este în serviciile sexuale, a adăugat acesta.

”Rapoartele calitative indică faptul că copiii pot fi supuși unor forme severe de constrângere și abuz, inclusiv răpiri, droguri, țineți în captivitate, înșelăciune și manipulare a datoriilor”, potrivit raportului. ”Unele dintre cele mai grave abuzuri au loc în situații de conflict armat.”

Aproximativ 86% din cazurile de muncă forțată se găsesc în industriile din sectorul privat, inclusiv producția, construcțiile și agricultura, Asia și Pacificul găzduind mai mult de jumătate din totalul global, potrivit raportului.

Cercetările au arătat diferențe între sexe în ceea ce privește munca forțată, inclusiv industriile care le angajează și natura constrângerii.

Femeile forțate să muncească au mult mai multe șanse decât bărbații să efectueze muncă casnică, în timp ce bărbații sunt probabil să fie în sectorul construcțiilor, se arată în raport.

În timp ce femeile sunt mai susceptibile de a fi constrânse la muncă forțată prin abuz și neplată, bărbații sunt mai susceptibili de a primi amenințări violente și sancțiuni financiare, a adăugat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel