Raport ONU despre rasismul sistematic: Polițiștii, apărați după ce au ucis afro-americani

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

ONU cere ca polițiștii să nu mai fie apărați când încalcă drepturile persoanelor de culoare.

Un raport al Organizației Națiunilor Unite care a analizat justiția rasială după uciderea americanului George Floyd a cerut statelor membre să încheie „impunitatea” de care se bucură polițiștii care încalcă drepturile persoanelor de culoare, transmite The Guardian.

Biroul pentru drepturile omului din cadrul ONU a analizat 190 de morți din întreaga lume, ceea ce a dus la concluzia raportului: oamenii legii sunt foarte rar trași la răspundere pentru uciderea afro-americanilor, iar vina este împărțită între investigațiile deficiente și dorința de a nu recunoaște impactul rasismului structural.

Mai multe morți intens mediatizate au fost prezente în raport

În raportul global de nu mai puțin de 23 de pagini, acompaniat de o lucrare pentru conferința de presă de 95 de pagini, se arată șapte exemple de morți în care a fost implicată poliția, incluzând uciderea lui Kevin Clarke care a decedat după ce a fost reținut de ofițeri în Londra, acum trei ani.

Juriul de la procesul lui Clarke, bărbat care fusese diagnosticat cu schizofrenie paranoică în 2002, a concluzionat că poliția a folosit necorespunzător manevrele pentru a-l reține pe acesta au dus la moartea lui. Alte cazuri îi includ pe Luana Barbosa dos Reis Santos și Joao Pedro Matos Pinto din Brazilia; George Floyd și Breonna Taylor în Statele Unite ale Americii; Janner Garcia Palomino în Columbia; și Adama Traore în Franța.

Totul a început în iunie 2020, când ONU a cerut un raport asupra violenței polițienești împotriva celor de culoare

Biroul pentru drepturile omului a fost însărcinat în iunie 2020 să producă un raport comprehensiv asupra rasismului sistematic împotriva persoanelor de culoare. Raportul a investigat încălcări ale drepturilor internaționale săvârșite de forțele de ordine, răspunsul guvernelor la protestele pașnice anti-rasism, dar și tragerea la răspundere a agresorilor și răscumpărarea față de victime. Raportul a fost condus de Înaltul Comisar pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, fostul președinte al Republicii Chile.

Bachelet a descris situația drept „de nesuportat”. „Rasismul sistematic trebuie rezolvat printr-o strategie sistematică. Trebuie să fie o strategie comprehensivă, nu treptată, pentru a desface sistemele care au fost create după sute de ani de discriminare și violență”, a transmis ea. „LE cer tuturor statelor să nu mai nege și să înceapă să dezmembreze rasismului; să înceteze impunitatea și să creeze încredere; să asculte vocile persoanelor cu origini africane; și să dea piept cu trecutul, să ofere răscumpărări”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel