Un raport al Organizației Națiunilor Unite arată că reducerea emisiilor de metan este vitală pentru a lupta cu schimbările climatice și fenomenele de vreme extremă care au loc deja în multe părți ale lumii.
Potrivit The Guardian, în 2020 a existat o creștere record a cantității de gaze cu efect de seră emise de industria combustibililor fosili, de bovine și de deșeurile care se descompun. Dacă renunțăm la ele, este cea mai bună strategie pe care o avem pentru a încetini încălzirea globală pe termen scurt, a spus șeful de mediu de la ONU, Inger Andersen.
Raportul a descoperit că emisiile de metan ar putea fi aproape înjumătățite până în 2030 utilizând tehnologiile existente, totul la un cost rezonabil. O proporție semnificativă a acțiunilor ar genera chiar profit, cum ar fi captarea scurgerilor de metan de la siturile de ardere a combustibililor fosili.
Dacă reușim să eliminăm din emisiile de metan am evita încălzirea Pământului cu 0,3 grade Celsius până în 2045 și ne va ține în limitele Acordului de la Paris privind încălzirea globală. Acest lucru ar duce și la un aer mai curat care va preveni morțile premature și eșecurile din agricultură.
Metanul este cu 84 de ori mai puternic când vine vorba de menținerea căldurii primite de la Soare față de dioxidul de carbon, iar în ultimii 20 de ani a cauzat în jur de 30% din încălzirea globală de până acum. Totuși, acesta se descompune într-un deceniu în atmosferă, față de dioxidul de carbon care rămâne acolo secole întregi.
VEZI ȘI: China, cel mai mare poluator al lumii. Poluează cât toate țările dezvoltate la un loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News