Raport Trump-Rusia. Procurorul Mueller, noi informații

Donald Trump
Donald Trump

Procurorul special Robert Mueller a declarat miercuri în Congres că raportul său nu l-a exonerat în totalitate pe Donald Trump, în special de suspiciunile de obstrucţionare a justiţiei, contrar afirmaţiilor preşedintelui american, relatează AFP şi DPA. 

"Concluziile arată că preşedintele nu a fost disculpat de unele acte pe care le-ar fi comis", a declarat el în cadrul unei audieri în faţa Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor. 

La întrebarea dacă "l-a exonerat total pe preşedinte", el a răspuns "nu". 

El a mai subliniat că regulamentul Departamentului de Justiţie prevede că un preşedinte în exerciţiu nu poate fi inculpat. 

Ancheta privind o eventuală intervenţie rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, de care el s-a ocupat timp de doi ani, a fost condusă "în mod echitabil şi independent", a dat asigurări Mueller. 

În raportul de anchetă, "am decis că nu vom spune dacă preşedintele a comis vreun delict. A fost decizia noastră şi aşa rămâne", a adăugat el. 

"Din cauza poziţiei mele de procuror, unele motive fac ca mărturia mea să fie limitată", a mai spus el, invocând în special imposibilitatea de vorbi de cazuri în curs. 

 

Trump a refuzat să fie intervievat



Totodată, Robert Mueller a spus că Trump a refuzat să fie intervievat pentru raportul său. 

Departamentul american de Justiţie a făcut publică în aprilie o variantă "editată" a raportului de 448 de pagini realizat de echipa procurorului special Robert Mueller în urma anchetei privind o eventuală intervenţie rusă în alegerile prezidenţiale din 2016, favorabilă campaniei lui Donald Trump. Ancheta a conchis că au existat numeroase contacte între oficiali ruşi şi campania lui Trump, dar nu a găsit dovezi privind existenţa unei "conspiraţii" cu caracter penal. 

Însă, chiar dacă Trump şi-a proclamat victoria, apreciind că este total exonerat, aceste concluzii nu l-au exonerat de suspiciunile de obstrucţionare a justiţiei. Robert Mueller a arătat în special că Donald Trump s-a străduit să facă astfel încât ancheta să eşueze, punând presiune asupra ei şi încercând să-l concedieze. 

Mai mulţi aleşi democraţi au făcut apel la lansarea unei proceduri de destituire a lui Trump ("impeachment"). Totuşi, liderii partidului sunt rezervaţi în această privinţă, întrucât există riscul ca o astfel de procedură să eşueze în faţa majorităţii republicane din Senat şi să devieze atenţia de la alte subiecte ale campaniei prezidenţiale 2020. 

În ce-l priveşte, preşedintele a minimalizat, luni, audierea de miercuri a lui Mueller, calificând-o drept "pierdere de vreme" şi asigurând că nu va urmări transmisia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel