Parlamentul European a dezbătut, la Strasbourg, situația din România în ceea ce privește câinii fără stăpân. Pentru prima dată s-a abordat această temă, ceea ce subliniază situați critică în care se află comunitățile din țara noastră. Federația Naționala pentru Protecția Animalelor (FNPA) a prezentat un raport din care reiese că legislația adoptată după moartea lui Ionuț Anghel a înrăutățit situația din domeniu.
Carmen Arsene, președinte FNPA, a trimis DCNews date din raportul "Current Dog Management Practices in Romania. Towards a Sustainable and Human Solution?" („Practici curente de gestionare a câinilor în Romania. Spre o solutie sustenabilă și umană?") ce a cuprins:
§ Realitatea cruda din adaposturile publice – in contrast cu bugetele exorbitante "cheltuite" de primarii pentru gestionarea cainilor fara stapan.
§ Efectele negative ale unei legi incomplete de gestionare a cainilor fara stapan:
- abandonul masiv al cainilor in scopul de a preveni amenda (de pana la 10000 lei) pentru incalcarea dispozitiilor privind identificarea si sterilizarea obligatorie din cauza faptului ca detinatorii din mediul rural nu au posibilitati financiare pentru a suporta aceste actiuni, iar legea nu prevede subventionarea acestora cel putin pentru populatia defavorizata;
-perturbarea grava a sanatatii publice psihice (expunerea la abuzuri asupra animalelor au condus si conduc la afectiuni psihice grave), precum si a sanatatii publice fizice si anume, riscul rabiei.
-Conform raspunsului ANSVSA la solicitarea FNPA, vaccinarea antirabica in mediul rural s-a efectuat doar pentru 1.03 milioane de caini, insemnand cca 23% din cainii cu stapan! Conform noii legi, vaccinarea se poate efectua doar cainilor microcipati, insa lipsa posibilitatii financiare a detinatorilor de a suporta microciparea a generat o problema majora: milioane de caini din Romania sunt in prezent nevaccinati antirabic
§ Ineficienta/ Ignoranta/ Complicitatea autoritatilor menite sa monitorizeze respectarea normelor de protectie a animalelor si respectiv a normelor de deontologie medicala veterinara si care in fapt, prin actiunile lor contribuie la continuitatea abuzurilor asupra animalelor.
§ Solicitari catre Parlamentul European si Comisia Europeana:
- impunerea respectarii Conventiei Europene pentru protectia animalelor de companie, ratificata de Romania - prin care uciderea cainilor fara stapan se poate face numai in cadrul programului de control al bolilor la nivel national;
- Control financiar derulat de Parlamentul European asupra unor primarii din Romania pentru a vedea in ce masura fondurile europene sunt implicate in mod fraudulos in gestionarea cainilor prin ucidere.
- Finantarea/co-finantarea sterilizarii si identificarii cel putin a cainilor cu stapan din mediul rural si a persoanelor defavorizate.
- Legislatie europeana pentru managementul animalelor fara stapan care sa considere interesul social si valorile etice
Problema câinilor comunitari din România a devenit o problemă a UE
Presedintele Intergrupului pentru bunastarea animalelor, europarlamentarul Janusz Wojciechowski, a afirmat la finalul manifestarii: "am aflat ca nu este o problema numai de protectie a animalelor ci o problema a sanatatii publice si o sa intervenim din acest punct de vedere pentru ca sanatatea publica este o problema a Uniunii Europene. Doar 20% din cainii cu stapan din mediul rural sunt vaccinati antirabic".
Evenimentul a reprezentat un pas important in drumul catre o abordare eficienta si umana a managementului animalelor fara stapan, iar Intergrupul pentru protectia si conservarea animalelor a decis initierea unor demersuri in scopul schimbarii situatiei din Romania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu