Raportări false COVID, medici complici? Rafila: Avem o metodologie de raportare unică

Foto ilustrativ: AGERPRES
Foto ilustrativ: AGERPRES

Prof. Alexandru Rafila a făcut mai multe declarații după ce au circulat zvonuri potrivit cărora cei care mor nu mor de COVID, că nu se fac autopsii și că medicii sunt un soi de complici pentru a crește numărul de infectări și de raportări.

"Ar fi foarte complicat!"

"O s-o iau invers. Dacă medicii ar fi complici, ar fi foarte complicat pentru că ar fi mii de complici şi acest lucru nu se poate. Nu pot să cred că un medic sau majoritatea medicilor care au, în mod evident, conştiinţă profesională ar putea să facă aşa ceva. Şi de ce să facă aşa ceva? Am auzit tot felul de variante, că familia unui pacient care decedează, dacă declară că a murit de COVID, primeşte nu ştiu ce sumă de bani. În primul rând că nu familia declară, ci investigațiile care i-au fost făcute pacientului sunt cele care confirmă diagnosticul", a spus Alexandru Rafila, în emisiunea "Punctul de Întâlnire", de la Antena 3.

"Avem o metodologie de raportare unică"

"Noi avem o metodologie de raportare unică pentru toate ţările, recomandată de OMS. Ea a fost adoptată de toate ţările şi, în mod evident, raportăm exact în acelaşi format, în afara cazurilor evidente, unde ai un accident, un accident vascular cerebral, cauze  de moarte evidentă la pacienţii cu COVID, care nu sunt raportate ca fiind datorate...

Adică dacă cineva are un accident, îl loveşte mașina şi este infectat cu noul coronavirus nu este trecută cauza de deces infecția cu noul coronavirus. Dar celelalte cauze de boală, comorbiditățile care sunt agravate de infecția cu noul coronavirus, în mod evident că schimbă evoluţia şi durata de viaţă a pacientului. Adică un pacient, în loc să mai trăiască şase luni, un an sau trei ani, decedează din cauza infecţiei cu coronavirus şi complicaţiile pe care le generează la comorbiditățile lui. Şi sistemul ăsta de raportare este unic", a mai explicat Rafila.

"Incidența cumulată a deceselor are cam aceeaşi structură a deceselor"

"Incidența cumulată a deceselor are cam aceeaşi structură a deceselor. Pe măsură ce numărul de cazuri a crescut, şi rata mortalităţii a crescut. Noi ne aflăm acum undeva la 400 de cazuri la 100.000 de locuitori şi avem o incidenţă cumulată a deceselor de 7. Cehia care are cam de 3-4 ori mai multe cazuri, raportat la populaţie, are de trei ori mai multe decese, are 22", a spus Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel