Raportul europarlamentarul PSD Victor Boștinaru privind "Regulamentul Fondului de Coeziune" pentru perioada 2014-2020, a fost aprobat, miercuri, de plenul Parlamentului European, cu majoritate copleșitoare de voturi. Începând cu anul viitor, fondul de coeziune va pune la dispoziția statelor membre cu un venit național brut sub 90% din media UE 66 miliarde de euro. România va primi 7,25 de miliarde, scrie eurodeputatul pe blogul său.
"Propunerea Comisiei sprijinea eficienţa energetică şi investiţiile în energie regenerabilă doar pentru clădiri publice şi IMM-uri. Aici am făcut un efort considerabil şi am reuşit să extindem sprijinul prin Fondul de Coeziune pentru sectorul public şi privat. Sectorul de locuinţe reprezintă 40% din consumul total final de energie în UE şi 36% din totalul emisiilor de CO2, astfel încât am considerat că este necesar să extindem eligibilitatea şi pentru clădirile private pentru a creşte eficienţa energetică şi procentul de utilizare a energiei regenerabile şi pentru a reduce emisiile de carbon. Dar, am realizat asta şi datorită beneficiilor majore pe care aceste măsuri le au în ceea ce priveşte locurilor de muncă «verzi», locale, conectate la economiile populaţiei, producând reduceri la facturile de energie şi ajutând statele noastră să atingă obiectivele Strategiei Europa 2020", a declarat Boștinaru, după ședința de la Strasbourg a PE reunit.
Social-democratul vorbește despre buna coordonare cu Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), care a făcut posibilă "eligibilitatea sistemelor de termoficare cu randament ridicat şi cogenerare de energie termică şi electrică. Acest lucru este fundamental, deoarece aceste două sisteme sunt foarte frecvent întâlnite în ţările beneficiare de Fondul de Coeziune, iar investiţiile pentru modernizarea acestora sau pentru construirea de noi astfel de sisteme, poate aduce beneficii mari de mediu şi să permită, din nou, economii pentru utilizatorii finali, cetăţenii noştri .
Astfel, noul Fond de Coeziune va face eligibil un ciclu care include producţia de energie termică şi electrică de înaltă eficienţă, distribuţia, şi în final, eficienţa energetică în sectorul locuinţelor, al mediului privat, dar şi în sectorul locuinţele sociale. Este cu adevărat exersarea principiului abordării integrate a finanţării multi-fond".
Potrivit blogului victorbostinaru.ro, prin raportul adoptat astăzi s-a intervenit şi într-un alt sector cheie, cel al apei şi deşeurilor, unde au fost declarate eligibile investiţiile identificate de statele membre, care pot să depăşească acquis-ul comunitar existent. S-a introdus eligibilitatea proiectelor pentru protecţia solului şi Natura 2000, alături de protecţia biodiversităţii, promovarea strategiilor de emisii reduse de carbon pentru toate domeniile, cu un accent special pe cele urbane; suportul pentru sistemele de transport prietenoase pentru mediu, inclusiv mobilitatea urbană multi-modală şi a conexiunilor multi-modale, în general.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu