Audienţa TVR este una dintre cele mai scăzute printre membrii European Broadcasting Union, producţia de conţinut nu este suficient coordonată de televiziunea publică, iar faptul că preşedintele Consiliului de Administraţie este în acelaşi timp director general al instituţiei împiedică CA să îşi poată juca rolul de control şi implică probleme de management, se arată într-un 'Raport Intercolegial' al EBU.
Reprezentanţii EBU au prezentat o serie de concluzii privind mai multe aspecte ale activităţii TVR: strategia, conducerea, finanţarea, producţia de conţinut, audienţa, conţinutul editorial, producţia, aparatură şi tehnologie.
În ceea ce priveşte strategia, EBU menţionează că, 'având în vedere cadrul legal şi politic în care funcţionează TVR, conducerea sa superioară are nevoie de susţinerea Parlamentului pentru a declanşa un proces profund de reformare a structurilor de conducere'.
De asemenea, apreciază autorii raportului, TVR are nevoie şi de susţinerea propriilor angajaţi.
'Cu alte cuvinte, TVR are nevoie de un plan atrăgător şi bine gândit de comunicare internă pentru a explica situaţia actuală şi a arăta care sunt schimbările necesare pentru asigurarea viitorului organizaţiei', se arată în raport. Referitor la conducere, EBU remarcă faptul că modalitatea de numire şi de demitere atât a CA cât şi a preşedintelui director general (PDG) a provocat multă instabilitate la vârful organizaţiei. De asemenea, EBU menţionează că suprapunerea funcţiilor de preşedinte al CA şi PDG împiedică Consiliul să îşi joace rolul de control şi creează 'probleme de management'.
[citeste si]
La capitolul legat de finanţare, EBU subliniază în raport că datoriile TVR 'au explodat' în ultimii zece ani, televiziunea publică fiind, în 2015, în situaţia în care dobânzile din datorii au reprezentat 20% din buget, iar salariile - 50% (în 2016 - 65%). EBU mai arată, în document, că producţia propriu-zisă s-a aflat pe ultimul loc în priorităţile televiziunii publice, cu doar 7% din buget alocat acestei activităţi. Prin urmare, mai spun cei de la EBU, audienţa Televiziunii Române este printre cele mai mici din Uniune. Totodată, remarcă EBU, 'producţia de conţinut nu este suficient coordonată la TVR'. 'Producătorii de conţinut şi canale regionale nu ar trebui să beneficieze de un cec în alb nici în privinţa costurilor', se arată în constatările din raport. Legat de producţie, EBU menţionează că 'TVR funcţionează cu un amestec de aparatură de producţie veche cu una modernizată, fapt care influenţează calitatea tehnică a conţinutului, generează pierderi, timpi morţi şi probleme de compatibilitate', scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu