Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a adoptat, marți, cu 48 de voturi la 7, raportul Monicăi Macovei la Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni.
Macovei a primit mandat din partea LIBE să înceapă negocierile dintre Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul pentru varianta finală a Directivei.
”Punctul important este posibilitatea confiscării bunurilor provenite din infracţiuni fără a exista o sentinţă de condamnare. Este de altfel şi marele pariu pe care îl fac. Este mult mai important să confiscăm bunurile şi banii produşi ilegal decat să punem doi sau trei oameni în spatele gratiilor şi să lăsam banii murdari să circule în reţele de crimă organizata şi să finanţeze terorismul. Cel mai important principiu este: urmăreşte şi confisca banii care provin din activitati de natura penala, chiar in lipsa unei condamnări. Iar pentru asta avem nevoie să folosim nu doar proceduri penale, ci şi proceduri civile, cum se întâmplă, de exemplu, în Marea Britanie, Irlanda sau Statele Unite, pentru că activităţile de crimă organizata se extind rapid şi trebuie să le dăm un răspuns pe măsură. De aceea, sunt convinsă că şi statele membre care acum au avut rezerve vor dori astfel de proceduri în viitorul apropia”, a spus europarlamentarul PDL.
Raportul inițiat de Macovei presupune ca fiecare stat membru să adopte măsuri pentru confiscarea bunurilor şi în absenţa unei sentinţe penale de condamnare dacă o instanţă este convinsă că banii sau bunurile provin din activităţi de natură penală, cât timp procedura de confiscare respectă articolul 6 din CEDO – dreptul la un proces corect, când decesul sau o boala permanentă a persoanei anchetate fac imposibile urmărirea şi condamnarea penala sau când boala sau sustragerea de la urmărirea penală sau de la condamnare impiedică finalizarea unui proces într-un termen rezonabil şi exista riscul împlinirii prescripţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News