Președintele PSD Victor Ponta și-a făcut raportul celor cinci ani în care a fost în fruntea partidului.
Raportul lui Victor Ponta în fruntea PSD se întinde pe nu mai puțin de 61 de pagini. Iată sinteza în șapte puncte a activității premierului la conducerea PSD:
1. Cea mai completa analiza post-alegeri facuta vreodata in PSD – un raport in care Victor Ponta prezinta public date electorale istorice, informatii despre ce a realizat si ce nu din ultimii 5 ani.
Este o analiza onesta si transparenta – contine si vestile bune (performantele la parlamentare, locale si europarlamentare), dar si pe cele proaste (infrangerea la prezidentiale, chiar si in conditiile obtinerii celui mai mare numar de voturi obtinute de un candidat PSD in turul II de scrutin, din ultimii 10 ani).
2. Victor Ponta subliniaza ce merge bine, dar si ce poate fi imbunatatit in activitatea PSD
PSD si-a intarit in toti acesti ani prezenta pe scena internationala – relatia cu PES, dar si intalnirile cu lideri socialisti din tari europene. PSD este, astazi, un partid preocupat de reforma interna, actualizandu-si listele de membri ai PSD (peste 500.000 de membri in 2014).
Cu un mecanism de comunicare interna imbunatatit, PSD este totodata un partid mai deschis catre societatea civila, dar care mai are de facut pentru a imbunatati relatia cu publicul tanar, cu cei din diaspora sau cei din online.
80% din promisiunile de la guvernare, îndeplinite
3. Raportul cuprinde un bilant extins al guvernarii - ce s-a promis si ce s-a facut: 80% din promisiuni – indeplinite.
PSD este in fata unei situatii aparent neasteptate – aceea de a conduce o guvernare care se apropie de indeplinirea tuturor promisiunilor majore de campanie: un nou model economic, social-liberal, in care am respins austeritatea; crestere economica; locuri de munca; reduceri fiscale; fonduri europene; masuri de dreptate sociala; agricultura si energia – sectoare strategice.
4. Este prezentat contextul - provocarile stangii in Europa
Stanga ramane una dintre fortele centrale pe continentul european. In Europa, fortele de stanga si centru-stanga se afla la guvernare in 18 state. Cu toate acestea, stanga europeana se confrunta cu aparitia unei contestari ideologice venite tocmai de la stanga. Riscurile si provocarile pentru stanga europeana tin de ascensiunea miscarilor extremiste si raspunsul stangii, raportarea cu privire la combaterea austeritatii, construirea unui nou bazin electoral si -sustinerea proiectului european.
Situația membriilor de partid implicați în dosare penale
5. Noi criterii de integritate si responsabilitate politica in PSD - cele mai ferme reguli de integritate dintre toate partidele din Romania, demonstrand toleranta zero fata de coruptie
• Membrii de partid care devin inculpati in dosare de coruptie (la punerea in miscare a actiunii penale) isi pierd, dupa caz, functiile de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului Romaniei.
• Membrii de partid care devin arestati preventiv in cazuri de coruptie isi pierd, automat, functia politica in care au fost alesi din cadrul PSD.
• Membrii de partid trimisi in judecata in cazuri de coruptie isi pierd functia in care au fost numiti in cadrul PSD si sunt suspendati din functia politica in care au fost alesi.
• Membrii de partid condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie isi pierd, automat, functia din partid si sunt suspendati din calitatea de membru de partid.
• Membrii de partid condamnati definitiv pentru fapte de coruptie isi pierd definitiv calitatea de membru al Partidului Social Democrat.
Direcție occidentală
6. O noua speranta pentru toti romanii – Romania in 2020, PSD in 2020
PSD doreste o directie occidentala pentru Romania, intr-o perioada dificila si intr-un context regional complicat. PSD vrea consens pe scena politica, nu este interesat de scandalul intre institutii.
Romania 2020 este idealul care va ghida PSD in perioada urmatoare. Romania 2020 se poate construi doar printr-un proiect pozitiv, aproape de oameni, bazat pe profesionalism si corectitudine.
7. Obiective pentru intarirea PSD
· Ne asumam noi obiective strategice pentru romani, raspunzand la urmatoarele intrebari: Cum intarim Statul Social in Romania? Cum intarim economia si cum crestem veniturile celor multi? Cum intarim democratia si participarea civica in Romania? Cum promovam mai bine Romania in exterior?
· Modificam Statutul PSD, pentru a introduce reguli de integritate si responsabilitate politica, propuse ca model pentru restul partidelor.
· Pregatirea alegerilor si a candidatilor pentru 2016 – transparenta totala si criterii de integritate si competenta.
· PSD, partid de profesionisti – prin consolidarea mecanismelor de resurseumane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu