Rareş Bogdan: Aş paria cu mult mai multă încredere în intrarea în spaţiul Schengen decât în orice meci de fotbal de la mondiale

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a vorbit despre șansele României de a intra în Schengen.

„După cum aţi văzut, alarma cu Suedia a fost una care a fost doar o alarmă. Suedia susţine prezenţa României în Spaţiul Schengen. De asemenea, Lucak Mandl şi Othmar Karas, ambii membri ai aceluiaşi partid Oeste, membri PPE, lideri ai europarlamentarilor din Austria, îl critică pe ministrul lor de Interne şi trebuie ştiut că ministrul de Interne austriac are alegeri în 23 ianuarie. Deci a fost o declaraţie politică. Sunt convins că Lucian Bode şi toţi colegii mei, de la Bogdan Aurescu la preşedintele Iohannis şi la premierul Ciucă, împreună cu noi, vom reuşi să-i convingem atât pe cei din Austria, cât şi pei cei din Olanda că România este pregătită”, a spus Rareș Bogdan. 

Întrebat dacă pariază pe vot pentru intrarea României în Schengen la începutul lunii decembrie, Rareş Bogdan a răspuns astfel: „Dacă ar fi să pariez, aş paria cu mult mai multă încredere în victoria României şi intrarea în Spaţiul Schengen decât în orice meci de fotbal de la mondialele acestea, unde nu aş avea încredere. (…) Nu există certitudinea sută la sută, dar şansele României de a accede în Spaţiul Schengen sunt mai mari decât oricând, mai ales după ce astăzi Comisia a anunţat ridicarea MCV pentru România”, a spus, la Digi 24, Rareș Bogdan.

Citește și...

Iohannis, declarații după ce Comisia Europeană a spus că România scapă de MCV

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul acestui Mecanism, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept. 

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pentru parcursul nostru european. MCV s-a încheiat astăzi pentru ţara noastră. Avem, aşadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei”, a spus președintele Klaus Iohannis.

„De acum înainte, România va fi la fel ca alte state membre, doar prin intermediul mecanismului generalizat privind statul de drept”, a zis președintele.

„Felicit autoritățile, Guvernul, miniștrii, Parlamentul, pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice. Mulțumesc Comisiei Europene, președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijin și dialog”, a spus Iohannis.

Evaluarea „remarcă pozitiv eforturile semnificative ale României pentru implementarea tuturor acestor recomandări prin legi, politici şi instrumente noi pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia", se precizează într-un comunicat al Executivului UE.

Printre reformele importante se numără legile justiţiei recent adoptate şi o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar.

„În privinţa luptei împotriva corupţiei, instituţiile statului îşi unesc forţele pentru a implementa o nouă strategie naţională anticorupţie, iar în 2021 şi 2022 s-a înregistrat din nou un bilanţ pozitiv în legătură cu eficienţa investigării şi sancţionării corupţiei la nivel înalt", se mai precizează în raportul CE, citat în comunicat.

„Parlamentul a îmbunătăţit procedura privind ridicarea imunităţii politice, iar instituţiile responsabile pentru aplicarea regulilor privind integritatea şi conflictele de interese şi pentru gestionarea şi recuperarea activelor ilegale au lucrat eficient", adaugă Bruxellesul.

„De asemenea, România înregistrează progrese rapide în revizuirea Codurilor Penale, precum şi în consolidarea cadrului de lucru privind integritatea", mai notează Comisia Europeană, adăugând că "finalizarea acestor reforme importante este un jalon în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă al României".

„Comisia va continua să coopereze cu România pentru realizarea lor cu succes, în acord cu legislaţia UE şi cu standardele internaţionale anti-corupţie", se mai menţionează în raport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel