Rareș Bogdan a avut un mesaj pentru colegii de coaliție, având în vedere criza economică în care se află România.
"Recomandările mediului de afaceri din România, adică cei care creează și susțin locuri de muncă, către decidenții din domeniul economic, ar putea fi cuprinse într-un enunț simplu: nu distrugeți ce ați realizat până acum! Adică: mențineți cota unică, pentru că a contribuit semnificativ la creșterea economică, a însănătoșit mediul antreprenorial, nu introduceți taxe care ar putea sufoca întreprinzătorii sau nu le măriți, ajutați-i să-și poată face planuri de afaceri! Predictibilitatea fiscală aduce bunăstare, iar asta înseamnă contribuții enorme la buget, deci bani pentru investiții publice și susținerea unor domenii precum sănătate, educație”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.
"Un întreprinzător mare sau mic trebuie să-și poată face un plan de afaceri multianual, nu pentru 3 luni. Nu trebuie împins către faliment sau către munca le negru! Trebuie stimulată înființarea de locuri de muncă, creșterea sănătoasă, deoarece doar așa se creează premisele reducerii exodului de angajați!
PNL a spus mereu toate aceste lucruri și e bine că, acum, printr-o scrisoare a asociațiilor de investitori, români și străini, este încurajat să promoveze și mai departe politici economice de natură să consolideze mediul de afaceri și să formeze în continuare o clasă de mijloc. Digitalizarea, creșterea colectării taxelor, combaterea mai aspră a evaziunii, stimularea domeniilor cu potențial de creștere, deci de a plăti la timp taxe și impozite, sunt esențiale. Mai ales acum, în contextul războiului din Ucraina. Trebuie să consolidăm, nu să periclităm economia!”, a mai scris Rareș Bogdan.
Mediul de afaceri reunit prin Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Romanian Business Leaders (RBL), Camera de Comerț Olandeză Română (NRCC), Camera de Comerț Româno-Britanică (BRCC), Camera de Comerț Bilaterala Eleno-Română (HRCC), Camera de Comerț pentru Belgia, Luxemburg, România şi Moldova (BEROCC) recomandă câteva direcții pentru măsuri fiscale:
• Menținerea unei cote unice de impozitare – un sistem de impozitare simplu și esențial pentru creșterea economică, care a adus prosperitate, a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc în România și care, totodată, reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României.
• Reducerea reală a evaziunii fiscale, inclusiv a deficitului de încasare TVA, precum și reducerea cheltuielilor statului. Un instrument fundamental pentru îndeplinirea acestui scop rămâne digitalizarea ANAF.
• Creșterea colectării taxelor și combaterea evaziunii fiscale, prin sancțiuni mai aspre și controale în zonele unde sunt identificate probleme.
• Reevaluarea cadrului în care sunt utilizate microîntreprinderile și PFA-urile în România. Acestea sunt forme de organizare benefice și binevenite atât timp cât au un scop bine-definit prin lege și sunt folosite cu bună-credință, de o manieră real antreprenorială, nu pentru a masca forme de angajare.
• Reașezarea sistemului fiscal astfel încât să stimuleze munca, să scoată la suprafață munca la negru și la gri, să reducă exodul de angajați și să readucă românii din străinătate acasă. Acest deziderat poate fi atins prin plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii la un număr rezonabil de salarii medii pe economie. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci