Ipoteza ca Rareș Bogdan să îi ia locul lui Claudiu Săftoiu este extrem de periculoasă pentru realizatorul emisiunii Jocuri de Putere. Plecarea vedetei la TVR nu mi se pare exclusă, chiar dacă a negat intenția. Imaginea unui astfel de moderator e chiar necesară televiziunii publice, renumită pentru conformismul vocilor din Calea Dorobanților. Dar a prelua poziția managerială amintită ar fi nu doar o greșeală, ci o prostie. Și-ar distruge imaginea, degeaba.
Amalgamul intereselor, politice și de clan, anesteziază orice încercare de reformă a TVR. Păienjenișul relațiilor, inclusiv de rudenie, îi leagă pe salariați într-o structură imposibil de fragmentat cu actuala legislație.
Liberalii, care girează postul, ar putea să-l propulseze pe Rareș la etajul 11, sediul conducerii TVR, dar ar trebui să-și asume și eșecul, nu să-l transfere președintelui. Iar în cazul lui Claudiu Săftoiu, iată că nu o fac. Nu se vorbește niciunde că un proiect important al USL, și anume reforma TVR, a eșuat. Atât în planul audienței, cât și al încadrării în buget, nu s-a reușit nimic.
Până vom putea aprecia rezultatele economice ale guvernării, ne putem uita la ceea ce a făcut USL în TVR, iar ceea ce vedem ne cam înfioară.
Liberalii au numit la șefia TVR un politician înscris în PNL, în vreme ce pesediștii au pus la Radio un manager, un om care a condus posturi private. Un tehnician fără carnet de partid. Scorul e 1-0 pentru PSD. Societatea Română de Radio a cheltuit mai puțin decât i-a oferit bugetul, ajungând în topul audiențelor naționale. În plus, SRR susține cultura, prin orchestră, festivaluri de teatru, Gaudeamus, editură, sala de concerte, dar și românismul, prin postul de radio deschis la Chișinău. TVR a susținut doar orașul Las Vegas, unde a organizat un kitsch demn de brigăzile de amatori ale perioadei proletcultiste.
Rămâne o singură soluție, dacă nu putem sau nu vrem să desființăm TVR cu totul: comasarea celor două administrații, sub conducerea Radioului. Nu există justificări pentru a plăti două rânduri de contabili, două Consilii de Administrație, două rânduri de consilieri etc.
În privat, firmele falimentare sunt înghițite de cele care au performanță. TVR a dat faliment, iar Radioul a făcut profit. Când situația va deveni intolerabilă, când va trebui să tăiem bani de la citostatice ca să plătim lefurile a mii de sinecuriști cu performanță zero, tot la comasare se va ajunge. Sper doar ca jocurile de putere să nu răstălmăcească evidența. Să nu ajungem ca, pe algoritm politic, după comasare, șefii de la falimentara TVR să rămână și să plece cei care au renovat SRR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News